You are here

„Stanove na dan“ uvesti u legalne tokove

24/07/2019

Nelegalno izdavanje privatnog smještaja je problem crnogorskog turizma koji negativno utiče na imidž naše destinacije, ocijenjeno je na sastanku organizovanom u Privrednoj komori Crne Gore 24. jula 2019. godine.

Tema razgovora predstavnika Komore, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Glavnog grada, Turističke organizacije i Udruženja hotelijera bila je suzbijanje sive ekonomije u dijelu nelegalnog izdavanja smještaja u Podgorici i pronalaženje metoda za efikasnije implementiranje Zakona o turizmu i ugostiteljstvu.

Vlasnici stambenih objekata koji nelegalno izdaju svoje smještajne kapacitete, ne spadaju u kategoriju koja ispunjava standarde da bi pružali usluge smještaja definisane Zakonom o turizmu. Zbog nelegalnog iznajmljivanja stanova štetu ne trpe samo hotelijeri, već i državni te lokalni budžet zbog neplaćanja poreskih i drugih obaveza stanodavaca. Ovakvim vidom rentiranja onemogućava se evidencija gostiju kao i prihoda od tih stambenih jedinica.

Za razliku od rent-a-stanova, da bi pružali usluge smještaja, registrovani hoteli moraju ispuniti kriterijume definisane zakonima i podzakonskim aktima počev od same kategorizacije objekta, vrste usluga koje mogu da pružaju, do pitanja bezbjednosti gostiju u objektima, a to je veoma bitan doprinos u vidu zapošljavanja velikog broja ljudi kao i plaćanja PDV-a i drugih poreskih obaveza.

Rješavanje ovog problema je kontinuirani posao koji zahtjeva zajedničko djelovanje nadležnih državnih i lokalnih institutucija, te privrede. Glavni grad od aprila sprovodi pojačanu akciju koja je rezultirala da oko stotinu stanodavaca uđe u legalne poslovne tokove. Riječ je o pozitivnom trendu, s tim što je još mnogo stanova koji su u sivoj zoni. Na sastanku je ocijenjeno da je potrebno pojednostaviti procedure registrovanja i oporezivanja privatnog smještaja, te ojačati kapacitete inspekcijskih organa nadležnih za ovaj vid djelatnosti. Ocijenjeno je da je još uvijek veliki problem oglašavanje neregistrovanih smještajnih kapaciteta za iznajmljivanje putem interneta, te da je potrebno ojačati zakonske kapacitete kako bi se tome stalo na put.

U radu sastanka učestvovali su potpredsjednica Privredne komore Crne Gore Ljiljana Filipović, sekretarka Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Sanja Marković, generalni direktor Direktorata za praćenje turističkih tokova i turističkog prometa u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Armend Milla, predstavnici Glavnog grada - sekretar Sekretarijata za preduzetništvo Glavnog grada Kemal Grbović i Enis Ljuljanović, Ana Jovanović iz Turističke organizacije Podgorice, izvršna direktorica kompanije „Čelebić City“ Milena Brajović, direktor hotela „Hemera“ Nikola Radomirović.

Izvještaj sa ovog sastanka biće predstavljen Komisiji za praćenje turističke sezone, a praćenje aktivnosti na ovu temu radiće se u kontinuitetu.