You are here

Sastanak Mitrović - Martinez

25/02/2014

Rukovodilac Sektora za pravne i opšte poslove Privredne komore Crne Gore Aleksandar Mitrović sastao se 25. februara 2014. godine sa savjetnikom za javne nabavke Svjetske banke Joseom Manuelom Martinezom.

Sastanku u Privrednoj komori su prisustvovali i predstavnici Ministarstva finansija - Kancelarije za tehničku podršku (TSU).

Cilj sastanka je bio upoznavanje sa aktivnostima Komore u oblasti javnih nabavki i identifikovanja zajedničkih aktivnosti u ovom pravcu.

Martinez je iskazao zahvalnost Komori na saradnji i pružanju pomoći prilikom sprovođenja istraživanja u oblasti javnih nabavki, što preporučuje da ova asocijacija privrednika  i u narednom periodu bude  pouzdan partner Svjetskoj banci.

Predstavnika Svjetske banke interesovalo je kako privrednici doživljavaju Zakon o javnim nabavkama i istakao da Svjetska banka kontinuirano sprovodi aktivnosti u cilju unapređenja sistema javnih nabavki. U tom pravcu, planira se održavanje radionica o javnim nabavkama u Crnoj Gori. S obzirom na ulogu koju Komora ima u unapređenju poslovnog ambijenta, Jose Manuel Martinez je iskazao mogućnost da, u saradnji sa članicama Komore, sprovede anonimno istraživanje (anketu), koje bi se odnosilo na proces javnih nabavki, u skladu sa zakonom koji reguliše to pitanje.

Aleksandar Mitrović je zahvalio na ukazanom povjerenju Svjetske banke i ponudio pomoć Privredne komore Crne Gore u realizaciji planiranih aktivnosti. Istakao je da Komora od 2001. godine aktivno učestvuje u unapređenju sistema javnih nabavki u Crnoj Gori, kroz analizu zakona, organizovanja seminara i javnih rasprava. Cilj svakog društva je uređeno poslovno okruženje koje garantuje uspješno poslovanje, a samim tim razvoj privrede i veći priliv stranih direktnih investicija. Polazeći od tog cilja, Komora je u maju 2013. godine inicirala izmjene Zakona o javnim nabavkama, jer postojeći sadrži brojne formalnosti i administrativne barijere. Inicijativa je prihvaćena od strane Ministarstva finansija i formirana je radna grupa za pripremu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, a tim povodom u planu je održavanje javne rasprave 17. marta 2014. godine u Privrednoj komori Crne Gore sa koje će Radna grupa za pripremu ovog nacrta razmotriti predloge, komentare i sugestije, nakon čega će sačiniti Izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi.

Tokom sastanka je prepoznata mogućnost da Privredna komora i Svjetska banka sarađuju na planiranim projektima koji se realizuju između ove finansijske institucije i Ministarstva finansija - Kancelarije za tehničku podršku (TSU).