You are here

Kodifikacija po NATO standardima

26/02/2014

Crnogorskih 55 proizvoda šest kompanija je do sada kodifikovano po NATO standardima, a još 50 je spremno za to. Kodifikacija je potreban uslov za plasman proizvoda trupama Alijanse. U svijetu je 2,4 miliona registrovanih korisnika kodifikovanih proizvoda, rečeno je na okruglom stolu „Kodifikacija po NATO standardima“, održanom 26. februara 2014. godine u Privrednoj komori Crne Gore.

Skup je organizovala Komora u saradnji sa Komunikacionim timom Savjeta za članstvo u NATO. Cilj organizovanja okruglog stola je predstavljanje ekonomskih povoljnosti članstva u NATO te, uz razmjenu iskustava i mišljenja predstavnika državnih organa i privrede, sagledavanje mogućnosti dostizanja potrebnih standarda.
Crnogorske kompanije, čiji su proizvodi kodifikovani prema NATO standardima, prezentovale su iskustva u postupku kodifikacije.
Savjetnik predsjednika Privredne komore Ruždija Tuzović kazao je da je kodifikacija velika šansa za našu privredu, te da raduje što Crna Gora ima saradnju sa NATO savezom, ne samo u bezbijednosno-političkom, već i u ekonomskom smislu.
- Biti partner sa NATO znači ostvariti poslovni odnos koji privrednom subjektu donosi profit. Ukoliko je NATO u poslovnom portfoliju privrednog društva, to znači da ono ima mnogo veći rejting – naveo je Tuzović.
Savjetnik premijera za vanjske poslove Nebojša Kaluđerović podsjetio je da je priključenje Crne Gore NATO savezu jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Vlade. Crna Gora je prošla različite faze na tom putu, a u posljednjih godinu akcenat je da se o ovom pitanju od nacionalnog značaja povede dijalog sa svim segmentima u društvu.
- Crna Gora ne može sebi priuštiti da bude zatvoreno društvo. Naprotiv, moramo iskoristiti sve mogućnosti za razvoj, a jedna od njih je priključenje Sjevernoatlantskoj alijansi – rekao je Kaluđerović.
Govorio je o ekonomskim benefitima koje naša zemlja dobija ulaskom u ovu organizaciju, podsjećajući da je riječ o tržištu od 900 miliona stanovnika, te da su ovo zemljesa najrazvijenijom demokratijom i ekonomijom koje u posljednjih 60 godina nijesu međusobno ratovale.
- Jako raduje što u Crnoj Gori imamo kodifikovane proizvode pojedinih kompanija. NATO jemogućnost da se predstavimo kao investiciona destinacija gdje se može proizvoditi po najvišim standardima – rekao je Kaluđerović.
Načelnik Direkcije za standardizaciju i kodifikaciju u Ministarstvu odbrane Marinko Aleksić govorio je o kodifikacionom sistemu NATO, koji su standardi neophodni za kodifikaciju i o benefitima koje donose.
Naglasio je da je kodifikacija potreban ali ne i dovoljan uslov za plasman proizvoda NATO-u.
- Sve kompanije koje misle da mogu da ponude proizvode ovom tržištu moraju proaktvno da djeluju –dodao je on, navodeći da je prvi kodifikovani proizvod Tarin pištolj tm9, a potom su ove standarde dobili proizvodi Plantaža, bjelopoljske France...
On je kazao da je sve što vojska nabavlja podložno kodifikaciji, poput hrane, pića, duvana... Oko 35 odsto odbrambenog budžeta troši se na materijalne rashode, opremanje i modernizaciju.
- Ubuduće ćemo nastojati da svi proizvodi koje nabavlja Ministrarstvo odbrane budu kodifikovani – rekao je Aleksić.
Predstavnica Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Kristina Lapčević izrazila je nadu da će sve više poljoprivrednih proizvoda biti u NATO kodifikacionom sistemu.
- Raduje činjenica što je najveći broj kodifikovanih proizvoda preduzeća iz oblasti poljoprivrede, a dobro bi bilo da se i ostali agroproizvođači pozabave prednostima koje donosi ovaj standard, poput učešća na međunarodnim tenderima i izlaska na velika tržišta – rekla je Lapčević.
Dejan Marković, direktor Tara Aerospace and Defends Products a.d, Mojkovac, rekao je da je ova fabrika namjenske industrije od početka okrenuta projektu kodifikacije, od kojeg je imala samo benefite.
- NATO sistem nam je omogućio da nas prepoznaje 66 zemalja. Uveli smo ranije ISO standarde. Prodajemo proizvode između ostalog ratnom vazduhoplovstvu SAD, Poljskoj, Slovačkoj i Češkoj. Nastavićemo da radimo na standardizaciji i unapređenju proizvoda da bismo došli do novih tržišta – kazao je Marković.
Direktorica Plantaža Verica Maraš kazala je da je NATO NCAGE peti standard koji je ova kompanija uvela, a prethodili su ISO standardi i HACCP sistem. Kodfikacione brojeve dobilo 22 proizvoda Plantaža.
- To nam je otvorilo nova tržišta i potvrdilo kvalitet proizvoda kompanije. Ovaj sistem kodifikacije je izazov svim proizvođačima, posebno poljoprivrednim – rekla je Maraš.
Dragan Martinović, Martex, vidi šansu u primjeni NATO standarda koje su uveli.
- Još nijesmo potpisali ugovore, ali ćemo uskoro izvoziti naše proizvode NATO jedinicima – dodao je Martinović i naglasio značaj partnerstva sa Alijansom.
Miloš Vukčević, studio Mouse, pitao je da li su kodifikovane usluge, a Aleksić je u odgovoru potencirao da je urađen pilot program za ovu oblast, te da će ona uskoro biti uređena po ovom standardu.