You are here

HISTEK projekat - Sastanak Upravnog odbora održan u Draču

30/10/2019
HISTEK projekat - Sastanak Upravnog odbora održan u Draču

Sastanak Upravnog odbora partnera uključenih u projekat HISTEK održan je u Draču, Albanija, 30. oktobra 2019.

Sastanak u Albaniji bio je prilika za procjenu rezultata završenih projektnih aktivnosti, rezultata komunikacionih aktivnosti, troškova i podataka prikupljenih od strane zainteresovanih strana. Analiza realizovanog bila je usmjerena na razumijevanje stvaranja klastera, kao i na razvoj određenog programa petog nivoa obrazovanja iz oblasti mehatronike i ICT-a.

Svi partneri složili su se sa odlukama koje su donesene u vezi sa doprinosom svakog partnera uspješnom sprovođenju svih projektnih aktivnosti i događaja kako bi se dostigli ciljevi projekta.

O projektu

Cilj projekta HISTEK je osnivanje novog prekograničnog klastera, koji će okupiti mala i srednja preduzeća, obrazovne ustanove i nadležne državne organe. Glavni cilj dvogodišnje implementacije Projekta je izarada i sprovođenje nastavnog programa za novi profil zanimanja prilagođen potrebama malih i srednjih preduzeća. Uspostavljanjem novog prekograničnog klastera, u čijem sastavu treba da budu mala i srednja preduzeća, obrazovne ustanove i nadležni državni organi, zajednički će se raditi na definisanju jedinstvenih standarda za potrebe profilisanja inovativnog tehničkog profila zanimanja, dok će izrađeni i sprovedeni programi obuke primjereni novouspostavljenom profilu predstavljati primjer dobre prakse koji će se dijeliti i koristiti u regionu. Najvažniji projektni rezultat obuhvata strukturiranje novih nastavnih planova i odjeljenja za obuku, koji bi pored teorijske nastave trebalo da uključe i praktično učenje (obuka na licu mjesta/šegrtovanje) koje će se odvijati direktno u okviru malih i srednjih preduzeća.

Projekat realizuju Privredna komora Crne Gore kao partner uz Ministarstvo prosvjete Crne Gore kao vodećeg partnera, te privredne komore Tirane, Barija, Univerzitet „Aleksander Moisiu” i Fondacija „Antonio Kućovilo”.

Više informacija o projektu možete dobiti putem linka.