You are here

Info dan: Smanjenje emisije CO2 u turizmu

14/02/2017

Privredna komora i UNDP organizovali su 14. februara 2017. godine info dan povodom objave Javnog poziva za pružanje finansijske podrške inovativnim, investicionim projektima, koji doprinose ublažavanju efekata klimatskih promjena u sektoru turizma na teritoriji Crne Gore.

Javni poziv se realizuje u okviru projekta „Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori”, koji sprovode  Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, a finansira Globalni fond za životnu sredinu.

Privredna komora je Javni poziv objavila 9. februara 2017. godine, sa ciljem da se podstakne razvoj i realizacija inovativnih, investicionih projekata i inicijativa koje mjerljivo doprinose smanjenju nivoa emisija CO2 u sektoru turizma.

Prezenterke su bile Radana Damjanović, savjetnica u Privrednoj komori, te predstavnice UNDP Ana Pajević Tošić, koordinatorka projekta i Aleksandra Kiković, menadžerka projekta.

Prema riječima Ane Pajević Tošić, projekat „Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori” je počeo prije dvije godine i traje do 2019. godine.

- Cilj projekta je smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte u turizmu – rekla je ona.

U okviru projekta, prošle godine je objavljen jedan javni poziv, na koji je prijavljeno 17 projekata i izabrana su tri iz Herceg Novog. Za razvoj biciklističkih staza, zamjenu klasične javne rasvjete led svjetiljkama  i druge projekte izdvojeno je 120.000 eura.

- Ove godine Javni poziv, osim organa lokalne uprave, javnih službi te NVO sa sjedištem u Crnoj Gori uključuje i privatni sektor i zato je naglašena uloga Privredne komore u njegovoj realizaciji – rekla je ona.

Prema riječima Radane Damjanović iz Privredne komore Crne Gore projekat se fokusira na razvoj regulatornog okvira za niskokarbonski turizam, prostorno planiranje i održiv saobraćaj na principima niskokarbonskog razvoja, uspostavljanje finansijskih mehanizama za podršku mjera ublažavanja klimatskih promjena u turizmu i edukaciji javnosti i promovisanje principa niskokarbonskog/održivog turizma.

Ukupan  iznos raspoloživih sredstava po  ovom javnom iznosi  750.000 eura. Krajnji rok za podnošenje predloga projekata je 6. april 2017. godine.

Sredstva su namijenjena za sufinansiranje troškova nabavke i instalacije nove opreme (postrojenja, rasvjeta, sistemi grijanja i hlađenja, solarni paneli/fotonaponske ćelije, vozila itd.) i izvođenja građevinskih radova na objektima (izgradnja i rekonstrukcija).

- Osnovni kriterijumi za ocjenu i odabir projekata su doprinos razvoju turizma – razvoj turističke infrastrukture, diverzifikacija ponude, razvoj novih turističkih proizvoda i usluga, odnos očekivanog smanjenja nivoa emisija CO2 u odnosu na uložena sredstva, zaokružena finansijska konstrukcija, potpunost dokumentacije (projektna/tehnička/planska dokumentacija, dozvole). Projekat mora da se završi najkasnije u roku od godinu od potpisivanja ugovora o kofinansiranju. Prednost će imati projekti koji će se realizovati na primorju i sjeveru Crne Gore, a prilikom odabira biće vrednovana zastupljenost principa rodne ravnopravnosti i osnaživanje ženskog preduzetništva – rekla je Damjanović.

Menadžerka projekta Aleksandra Kiković pozvala je privrednike da učestvuju u ovom projektu i podnesu kvalitetne projekte.

- Riječ je o ne malim, naglašavam bespovratnim sredstvima, a UNDP je interes da cijeli iznos bude adekvatno utrošen. Zato pozivamo javne uprave, NVO i privatni sektor da pripreme i podnesu kvalitetne projekte– poručila je Kiković.

Učesnici info dana interesovali su se za tehničke detalje koji se odnose na učešće u projektu koji realizuju UNDP, resorno Ministarstvo i Komora, o čemu su dobili pojašnjenja prezenterki.

Informativni dani po ovom Javnom pozivu biće održani i:

  • 16. februara 2017. godine u Baru, u sali Skupštine opštine, sa početkom u 11h;
  • 17. februara 2017. godine u Herceg Novom, u sali Gradske kafane, sa početkom u 12h;
  • 20. februara 2017. godine u Plužinama, u sali Centra za kulturu, sa početkom u 12h;
  • 21. februara 2017. godine u Bijelom Polju, u sali Skupštine opštine, sa početkom u 12 h.