You are here

Počela realizacija projekta Smart ADRIA

14/11/2019

Prvi sastanak partnera u okviru tematskog projekta IPA programa prekogranične saradnje– Smart Adria Blue Growth, održan je u prostorijama Ministarstva ekonomije.

Ministarstvo ekonomije Crne Gore je vodeći partner na projektu čija ukupna vrijednost iznosi 2.154.970,67 eura i koji će se sprovoditi do 31. decembra 2021. godine. Privredna komora Crne Gore na ovom projektu ima status pridruženog partnera.

Pojekat Smart Adria Blue Growth, podržan je u okviru prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora, a ima za cilj jačanje prekogranične saradnje i konkurentnosti malih i srednjih preduzeća na jadransko-jonskom području kroz unapređenje okruženja za razvoj regionalnih prekograničnih tržišta plavog rasta.

Sastanak italijanskih, albanskih i crnogorskih partnera otvorio je generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima, Radosav Babić.

Plan je da rezultati ovog projekta podrže produktivnu, efektivnu i efikasnu ekonomsku saradnju Albanije, Italije i Crne Gore u programskom području. Opšti cilj projekta je uspostavljanje dugoročne strategije da se privrede programskog područja podstaknu osnaživanjem okvirnih uslova za Plavi rast malih i srednjih preduzeća, istovremeno stvarajući hibridne strukture upravljanja koje podržavaju četvrtu industrijsku revoluciju. 

Kroz projekat će se izvršiti mapiranje najperspektivnijih poslovnih sektora na lokalnom nivou, kao i alata za promovisanje plavog rasta i preduzetničke kulture u okviru identifikovanih privrednih sektora, što će rezultirati u zajedničkoj strategiji programskog područja zasnovanoj na inovativnoj vezi plavog rasta, pametne specijalizacije i četvrte industrijske revolucije povezivanjem univerziteta, industrije, civilnog društva i države u cilju poboljšanja transfera rezultata istraživanja i inovacija u plavom rastu Adria regiona. 

„Imajući u vidu da konkurentnost i održivi rast ostaju značajan izazov u programskoj oblasti, posebno kada je u pitanju otvaranje novih radnih mjesta, ključni izazov za Crnu Goru je povećati ekonomski rast i smanjiti ili čak potpuno ukloniti ove prepreke koje sprečavaju razvojne potencijale zemlje. Snažno smo posvećeni proaktivnoj društveno-ekonomskoj transformaciji i povećanju konkurentnosti privatnog sektora kako bismo obezbijedili adekvatne izvore održivog dugoročnog rasta. Ovaj projekat je odlična prilika za kontinuirani razvoj dobrosusjedskih odnosa, kao i odnosa sa zemljama EU, regionalne održivosti i međusobne saradnje, koji su veoma važni izazovi procesa integracije Crne Gore u EU“, istakao je Babić otvarajući sastanak.

U nastavku prvog zvaničnog okupljanja partnera na projektu SMART ADRIA definisan je plan i dinamika rada, te predstavljeni pojedinačni radni paketi.

Predstavnik Privredne komore Crne Gore na ovom sastanku je bio Stefan Jovanović, savjetnik u Sektoru za projekte.