You are here

Počeo projekat - Osnaživanje poslovnog registra (BRE)

22/06/2018

Prvi sastanak projektnih partnera i Upravnog odbora projekta BRE (Osnaživanje poslovnog registra), održan je 21. i 22. juna 2018. u Tirani. Domaćin skupa bila je Privredna komora Tirane, vodeći partner na Projektu, koji finansira EU kroz program Interreg IPA prekogranična saradnja Italija – Albanija – Crna Gora. Projekat je zvanično otpočeo 15. marta ove godine, a trajaće 24 mjeseca, tj. do 14. marta 2020.

Pored Privredne komore Crne Gore, partneri Komori Tirane na BRE projektu su: Privredna komora Barija, Ministarstvo finansija i ekonomije Albanije i IPC Tehnopolis iz Nikšića.

Projekat BRE ima cilj unapređenje kapaciteta institucija i kompanija u smjeru razvoja saradnje na međunarodnom nivou. Kroz projekat će biti izrađena partnerska platforma sa bazom podataka o kompanijama iz tri zemlje, a koja će objediniti tri biznis registra. Takođe, biće izrađena mapa postojećih izvora i baza podataka koja sadrži informacije o preduzećima, a daće se i preporuka za univerzalni sistem biznis registara.

Ovim Projektom ostvariće se značajni benefiti za poslovnu zajednicu tri zemlje partnera, kroz:

1) Jačanje okvirnih uslova za razvoj konkurentnosti;

2) Povezivanje aktivnosti organizacija koje podržavaju razvoj biznisa (komora) i promociju saradnje sa javnim institucijama;

3) Razvijanje kapaciteta i obuke kroz koje će se pomoći internacionalizacija poslovanja.

Pored toga, opšte poboljšanje tri poslovna registra uticaće na poboljšanje poslovnog okruženja, i to: olakšavanjem pristupa informacijama, pružanjem transparentnih i tačnih podataka, smanjenjem troškova i jačanjem efikasnosti poslovanja, čime će se osigurati bolji alat za nadzor nad tržištem, praćenje poslovanja i konkurentnost.

Projekat se bavi glavnim izazovima koordinacije između Evropskog registra poslovanja (BR) kao ključnog činioca za zajedničko poslovno okruženje i stvaranje administrativne harmonizacije, transparentnosti, pravne sigurnosti i konkurentnosti. Nacionalni poslovni registri iz 26 zemalja članica Evropske unije bili su osnova EBR-a (Evropski poslovni registar/European Business Registry), mreže razmjene iskustava i usklađivanja poslovnih registara. Osim toga, Prva Direktiva Savjeta EU (9. mart 1968.) dala je mandat novim zemljama članicama za stvaranje centralnog poslovnog registra, ispunjavajući neke zajedničke zahtjeve. Danas, zemlje koje su u pretpristupnoj fazi (npr. Albanija i Crna Gora) još nijesu riješile ovo pitanje i još uvijek se vodi debata o tome. Ukoliko se to ne promijeni, nakon formalnog pristupanja Uniji biće potrebno uložiti značajne napore na dostizanju EU standarda.

Budući da Privredna komora Barija ima veliko iskustvo u sferi poslovnih registara, jer je od Vlade Italije ovaj posao već dugi niz godina kao javno ovlašćenje prenijet na Komore članice Unije komora Italije, očekuje se da će to imati velikog uticaja na uspješnost realizacije BRE projekta.

Učestvujući na sastanku projektnog tima, Tanja Radusinović, direktorica Sektora za projekte Privredne komore Crne Gore, predstavila je ovu instituciju, dok je Dragana Šofranac, samostalni savjetnik u ovom Sektoru prezentovala radni paket 3 Projekta, koji je povjeren Komori Crne Gore.

Predstavnice Komore Crne Gore učestvovale su i na sastanku Upravnog odbora Projekta, na kojem su definisana pravila i procedure rada na Projektu i način donošenja odluka o formiranju dodatnih tijela koja će podržati njegovu uspješnu implementaciju.

Vodeći partner, Privredna komora Tirane je za partnere organizovala i sastanak sa privrednicima iz Albanije, na kojem su učešće uzeli i Nikolin Jaka, predsjednik Komore Tirane Albana Shkurta, zamjenica ministra finansija i ekonomije u Vladi Republike Albanije, Pranvera Fagu, generalna direktorice Centralnog biznis registra, te Fabiole Duro, savjetnica u Komori Tirane, koja je ovim povodom predstavila BRE projekat.

I na ovom sastanku naglašen je značaj koji Projekat ima za institucije u Albaniji, a osvrnuli su se i na njegovu važnost kada su u pitanju Italija i Crna Gora.