You are here

Promocija projekta ODEON

20/10/2020

Članica projektnog tima ODEON - „Otvoreni podaci za otvorene evropske inovacije“ (“Open Data for European Open INnovation”)“, Nada Rakočević, sekretarka odbora udruženja ICT, gostovala je u Jutarnjem programu TV Crne Gore 20. oktobra 2020. godine.

Prilog možete vidjeti na youtube kanalu: https://youtu.be/YqlTXq6nWBE.

Projekat ODEON je kofinansiran od Evropske unije i realizuje se u okviru Mediteranskog transnacionalnog programa saradnje „INTERREG Mediterranean “, a partner u Crnoj Gori je Privredna komore, dok je Ministarstvo javne uprave, pridruženi partner.

Cilj projekta je da podrži rast klastera i MSP sa naglaskom na zeleni i plavi rast kroz korišćenje dostupnih otvorenih i velikih podataka. ODEON je usmjeren na uspostavljanje posredničkih tijela koja će moći da podrže MSP kod korištenja otvorenih javnih podataka u dijelu inovativnih usluga i proizvoda, pa time i stvaranje novog modela upravljanja na osnovu podataka, a u skladu sa strategijom jedinstvenog digitalnog tržišta. ODEON pruža priliku i da se privatne kompanije stimulišu da rade na aplikacijama i uslugama tako što će na najbolji način koristiti otvorene podatke istovremeno osluškujući tržište i ravnajući se prema njegovim potrebama. Ovi podaci bi trebalo da budu od posebnog značaja za MSP, istraživače ali i za građane, a javne institucije bi trebalo da služe kao platforme koje omogućavaju razvoj svojih teritorija.

Specifični ciljevi ODEON su: da poveća dostupnost slobodnih i kvalitetnih otvorenih podataka, da poveća korišćenje i ponovno korišćenje otvorenih podataka od strane činilaca četvorostruke spirale (univerziteti-privreda-država-civilno društvo) i da podrži privatne i javne činioce zainteresovane za korišćenje i ponovno korišćenje otvorenih podataka u svrhu kreiranja inovativnih usluga.