You are here

Recept nordijske saradnje primjenljiv na Zapadni Balkan

18/10/2018

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić učestvovao je u radu poslovnog foruma „Mogućnost poslovanja Regiona Zapadnog Balkana i Regiona Nordijskih zemalja“, koji je održan u Beogradu od 16. do 18. oktobra 2018. godine.

Skup je u okviru Evropske mreže preduzetništva organizovala Privredna komora Srbije u saradnji sa Komorskim investicionim forumom, Nordijskom poslovnom alijansom u Srbiji, te ambasadama Danske, Finske i Švedske.

Forum je bio je prilika da se oko 160 predstavnika privrede zemalja regiona bliže upozna sa nordijskom poslovnom kulturom, primjerima i koristima implemetacije njihovog pristupa poslovanju, te da prepoznaju potencijalne oblasti saradnje sa investitorima iz ovog područja.

Potpredsjednik Saveljić je govorio o mogućnostima unapređenja saradnje Crne Gore sa nordijskim zemljama.

- Vjerujem da je recept uspjeha nordijske saradnje primjenjiv na Zapadni Balkan, u cilju unapređenja života i standarda naših naroda. Probleme iz prošlosti treba da prevaziđemo ili da fokus na njih smanjimo, a okrenemo se zajedničkoj proevropskoj budućnosti – kazao je Saveljić.

On je pozvao nordijske investitore da više ulažu u našu zemlju koju, kako je istakao, karakterišu monetarna i makroekonomska stabilnost, jednostavna procedura osnivanja preduzeća, liberalan ekonomski režim spoljne trgovine, kao i povoljna poreska politika.

-Pored očiglednih turističkih potencijala, Crna Gora je atraktivna lokacija i za investiranje u druge sektore kao što su poljoprivreda, energetika, ICT – rekao je Saveljić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da ta država želi manje barijera između privreda Regiona, više puteva, željeznica, manje zadržavanja na granicima.

-Zato je formiranje zajedničkog tržišta jedino rješenje jer smo svi pojedinačno mali- ocijenio je on.

Vučić je pozvao nordijske zemlje da ulažu u Srbiju i zemlje Zapadnog Balkana.

-Zemlje Regiona, ako se ugledaju na nordijske, mogu mijenjati sebe u smjeru najuspešnijih i najmirnijih zona na svijetu – smatra on.

Predsjednik Privredne komore Srbije i predsjedavajući KIF-a Marko Čadež kazao je da su tri razloga zbog kojih je Komora jedan od inicijatora ovog događaja - nordijsko tržište ima 27 miliona potencijalnih potrošača, privlačenje investicija ozbiljnih nordijskih kompanija odnosno širenje njihovog poslovanja u Regionu, te transfer savremenih tehnologija i digitalne industrije.

-Nordijski model saradnje je velika inspiracija i dragocjeno iskustvo za sve nas iz Komorskog investicionog foruma. Čvršće regionalno ekonomsko povezivanje je neophodno za zemlje Zapadnog Balkana, jer je to jedini uslov za konkurentnost na tržištu Evropske unije – kazao je Čadež.

Finski ambasador Perti Ikonen rekao je da su postojeći dobri politički odnosi između Finske i zemalja Zapadnog Balkana dobar temelj za razvoj ekonomskih i trgovinskih odnosa.

-Potrebno je prošiti područje robne razmjene i uzajamno podsticati finske i regionalne kompanije da razvijaju saradnju na obostranu korist – rekao je Ikonen.

U tom smislu organizovanje ovog Foruma je idealna prilika za razvoj novih projekata, izgradnju partnerstva i razmjenu inovativnih ideja.

Ambasador Danske Anders Christian Hougard kazao je da su kompanije iz različitih sektora privrede te države zainteresovane da unaprijede poslovanje i povećaju ulaganja u Region.

Joakim Vaern, zamjenik ambasadora Švedske u Srbiji, smatra da su mnogo bolji uslovi za investiranje o ovo područje nego ranije, ali da još mogu da se unaprijede, naročito u kontekstu poštovanja standarda EU.

Aktivnosti Komorskog investicionog foruma predstavio je generalni sekretar Safet Gerxhaliu, navodeći da je cilj ove asocijacije da, kroz regionalne ekonomske integracije, čvršće infrastrukturno i poslovno povezivanje, otklanjanje prepreka za poslovanje i investiranje te unapređenje konkurentnosti privreda, stvori uslove za više trgovine, investicija i novih radnih mjesta u regionu.

-U narednom period KIF će se fokusirati na čvršće povezivanje ekonomija Zapadnog Balkana, a posebna pažnja biće posvećena: jačanju uloge komora u dualnom obrazovanju, promociji preduzetničkog poslovanja, zaštiti životne sredine i drugo – rekao je on.

Izdvajamo