You are here

Završni regionalni sastanak - TO REGOS

17/12/2019

Završni regionalni sastanak za izradu standarda zanimanja hotelsko-restoranskog tehničara u okviru projekta “Prema standardima zanimanja koji se zasnivaju na regionalnom nivou” - TO REGOS,  održan je 16. i 17. decembra 2019. godine u Beogradu. Sastanku su prisustvovali predstavnici regionalnih ministarstava, privrednih komora, centara za stručno obrazovanje i predstavnici kompanija iz regiona.

Crnu Goru je predstavljala delegacija u sljedećem sastavu: Nacionalna koordinaciona tačka za obrazovanje (NCP): Sandra Brkanović, CSO, zatim Nacionalna koordinaciona tačka za privredu (NCP): Mladen Perazić, PKCG, predstavnik obrazovanja koji je koordinirano rad radne grupe: Dušan Bošković, CSO i predstavnik privrede kao član radne grupe: Danica Radević, HEC Residence. Svaka zemlja učesnica projekta je delegirala istu strukuturu predstavnika.

Cilj sastanka je bio je da se usaglasi finalna verzija regionalnog standarda zanimanja, kako bi mogla da ide u dalju proceduru. Projekat planira da doprinese povećanju zapošljavanja mladih i mobilnosti na tržištu rada u regionu jugoistočne Evrope razvojem stručnog obrazovanja i kreiranjem standarda zanimanja relevantnih za tržište rada. Konkretnije, projekat se fokusira na partnerstvu privrede i obrazovanja, čime se obezbjeđuje definisanje i razrada vještina relevantnih za tržište rada u standardima zanimanja, a posledično i obrazovnih programa koji se realizuju u školama u regionu. Kao posljedica toga, učenici koji završavaju srednje stručne škole biće osposobljeni znanjima i vještinama koje su relevantne za poslodavce, što će dovesti do njihove veće zapošljivosti. Projekat takođe planira da omogući prenošenje regionalno zasnovanih standarda zanimanja u nacionalne standarde kvalifikacija i njihovo usvajanje po nacionalno definisanim procedurama.

Sports News | Nike Air Max 270 - Deine Größe bis zu 70% günstiger