You are here

Ambasador Bangladeša posjetio Komoru

12/01/2017

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Stanko Zloković i novoimenovani ambasador Narodne Republike Bangladeš, sa sjedištem u Madridu, Hassan Mahmood Khandker, razgovarali su 12. januara 2017. godine o mogućnostima razvoja ekonomske saradnje dvije zemlje.

Sagovornici su konstatovali da je spoljnotrgovinska razmjena između dvije države na niskom nivou i saglasili se da je udaljenost zemalja jedan od ključnih razloga nedovoljno razvijenih ekonomskih odnosa.

Potpredsjednik Zloković je upoznao gosta sa aktuelnim trendovima crnogorske ekonomije, naglašavajući da potencijalne mogućnosti za saradnju sa Bangladešom postoje u oblastima turizma, poljoprivrede i energetike. Informisao je ambasadora da je u Privrednoj komori Crne Gore, 2015. godine organizovan forum privrednika naše zemlje i Bangladeša, kada je potpisan Sporazum o saradnji Komore i Globalnog ekonomskog foruma, nevladine institucije koja je od Ekonomsko-socijalnog savjeta Ujedinjenih nacija strane (ECOSOC) dobila status konsultanta za razvoj i politiku na polju ekonomije, a aktivna je u 104 države svijeta.

Govoreći o aktivnostima Privredne komore Crne Gore, potpredsjednik je iskazao spremnost da je u cilju uspostavljanja saradnje neophodna kontinuirana razmjena informacija, pružanje pomoći u pronalaženju adekvatnih poslovnih partnera i organizovanje posjeta privrednih delegacija.

Ambasador Khandker je istakao da Bangladeš bilježi stabilan i značajan privredni rast. Smatra da je moguća saradnja dvije zemlje u tekstilnoj industriji, budući da je Bangladeš jedan od najvećih svjetskih izvoznika odjeće i obuće, kao i u sektorima ICT i farmaceutske industrije.