You are here

Ambasador Finske u Privrednoj komori

10/07/2017

Perti Ikonen, ambasador Finske sa sjedištem u Beogradu, posjetio je 10 . jula 2017. godine Privrednu komoru Crne Gore i sa njenim predsjednikom Velimirom Mijuškovićem razgovarao o mogućnostima dodatnog razvoja poslovnih veza između ove dvije zemlje. Razmotrena je mogućnost zajedničke organizacije foruma privrednika Crne Gore i Finske. 

Predsjednik Komore Mijušković je izrazio zadovoljstvo zbog odlične saradnje dvije zemlje, kao i primjetnog rasta broja turista koji nam dolaze iz Finske. Zaključio da to predstavlja najbolju osnovu i šansu za potencijalni razvoj zajedničkih biznisa poslovnih subjekata Finske i Crne Gore, naročito imajući u vidu to da je naša zemlja odnedavno članica NATO i na pragu Evropske unije.

Ambasador Ikonen je zahvalio Privrednoj komori Crne Gore na dosadašnjim uspješnim odnosima. Istakao je važnost otvaranja avionske linije Podgorica-Helsinki, preko koje dolazi najveći broj turista iz Finske u Crnu Goru, te potvrdio skoro otvaranje počasnog konzulata te zemlje u Baru.

Naglasio je sve veću važnost umrežavanja i saradnje kompanija iz javnog sektora Finske sa crnogorskim privrednicima. Imajući u vidu aktuelne trendove da diplomatija sve više postaje sredstvo razvoja poslovnih veza, finska Ambasada u Beogradu posebne napore ulaže kako bi unaprijedila direktnu privrednu saradnju srpskih, crnogorskih i makedonskih kompanija sa potencijalnim partnerima iz Finske. Nosilac ovih poslova u svim diplomatskim predstavnišvima Finske je organizacija Finski tim (Finland team). Sagovornici su se saglasili da će kroz saradnju Privredne komore Crne Gore sa Finskim timom biti organizovan poslovni forum, a ambasador je izrazio želju da budu prisustni državni zvaničnici koji bi dodatno istakli značaj pomenutog događaja.

Predsjednik Mijušković je predložio da se poslovni forum održi u prvoj dekadi oktobra 2017. godine, uz punu podršku Privredne komore Crne Gore i svih njenih subjekata. Forum bi imao poseban osvrt na poljoprivredu, šumarstvo i energetski sektor. Izrazio je očekivanje da će finske kompanije prepoznati interes i značajan potencijal za investiranje u crnogorsku energetiku kroz koncesije, kao i mogućnost saradnje sa privatnim sektorom. Predsjednik je najavio održavanje Konferencije Ekonomija Crne Gore koja će se održati početkom novembra u Budvi i pozvao ambasadora da uzme učeće u njenom radu.