You are here

Ambasador Hloben u Komori

15/09/2016

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković sastao se, 15. septembra 2016. godine, sa ambasadorom Republike Slovačke u Crnoj Gori Romanom Hlobenom.

Tokom sastanka razmijenjene su informacije o stanju ekonomija Republike Slovačke i Crne Gore, trenutnoj saradnji i mogućnostima  unaprijeđenja. Sagovornici su se složili da dobre bilateralne odnose u narednom periodu treba osnažiti intenzivnijom ekonomskom saradnjom, kroz moguće zajedničke projekte u sferi turizma, energetike i infrastruktue. Neophodno je formirati međuvladine Mješovite komisije za ekonomsku saradnju.

Ambasador je istakao uspjeh Crne Gore u procesu evropskih i evroatlantskih integracija i poručio da podrška Slovačke neće izostati ni u narednim fazama ovih procesa, dodajući da će naši ekonomski odnosi dodatno biti osnaženi budućom saradnjom Slovačke i Češke u projektu Blok II Termoelektrane u Pljevljima.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore smatra da Slovačka, kao industrijski razvijena zemlja, sa ostvarenim impozantnim rezultatima u ekonomiji, može biti dobar primjer Crnoj Gori. Slovačka ima velike industrijske kapacitete, naročito u automobilskoj industriji, pa treba sagledati mogućnost da slovački investitori u Crnoj Gori pronađu partnere za zajedničko investiranje u prerađivačke kapacitete koji bi radili za potrebe bazne industrije Slovačke. Takođe, predsjednik Mijušković smatra da se može koristiti slovačko iskustvo u daljem razvoju poslovnih zona u Crnoj Gori.