You are here

Ambasador Irana u Komori

28/09/2017

U okviru posjete Crnoj Gori, ambasador Irana sa sjedištem u Beogradu Hussein M. Abdullahi, 28. septembra 2017. godine u Privrednoj komori je razgovarao sa njenim potpredsjednikom Stankom Zlokovićem o razvoju poslovne saradnje dvije zemlje. 

Potpredsjednik Zloković je prezentovao crnogorske ekonomske i investicione potencijale koji bi mogli biti interesantni iranskoj poslovnoj zajednici sa posebnim akcentom na strateške sektore i to: turizam, poljoprivredu, energetiku i saobraćaj.

Na sastanku je konstatovano da su međudržavni i politički odnosi dvije zemlje tradicionalno na zavidnom nivou ali da privredna saradnja ne prati ovaj trend. Ostvarena robna razmjena kao i investicije tokom proteklih godina ne odgovaraju stvarnim interesovanjima i mogućnostima.

Ambasador je istakao da su vizni režim između dvije države i činjenica da Crna Gora u Teheranu nema diplomatsko predstavništvo prepreka za dolazak iranskih turista u našu zemlju. Naglasio je da su iranski turisti (pet miliona godišnje) tokom proteklih godina tradicionalno posjećivali turska ljetovališta, ali se narednih godina očekuje slabljenje ovog trenda. Zaključeno je da bi vizna liberalizacija te povezivanje Podgorice i Teherana putem vazdušnog saobraćaja moglo biti preduslov za razvoj svih oblika privredne saradnje, posebno turizma.

Iranski ambasador je pozvao crnogorske privrednike da posjete sajam Iran Expo koji će se održati od 31. oktobra do 3. novembra. 2017. u Teheranu. Za zainteresovane crnogorske privrednike bili bi plaćeni troškovi puta, boravka i smještaja.

Najavljeno je da će četvoročlana delegacija Crne Gore krajem oktobra 2017. boraviti u Teheranu u cilju pripreme posjete predsjednika Filipa Vujanovića Iranu, koja će biti realizovana do kraja godine.