You are here

Ambasador Južnoafričke Republike u Komori

15/01/2016

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore, Ivan Saveljić i novoimenovani ambasador Južnoafričke Republike, Nj.E. Marthinus van Schalkwyk razgovarali su 15. januara 2016. godine o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje dvije zemlje.

Zajednicki je konstatovano da ekonomske odnose dvije države karakteriše nizak nivo robne razmjene, kao i da do sada nije bilo većih ulaganja iz Južnoafričke Republike u našu zemlju.

Ambasador je naglsio da potencijalne mogućnosti za saradnju vidi u oblastima turizma, rudarstva i poljoprivrede, sa naglaskom na razmjenu iskustava u proizvodnji vina. Ambasador je takođe iskazao zainteresovanost za saradnju u oblasti građevinarstva, s obzirom na visoke potencijale njegove zemlje u ovom sektoru.

Potpredsjednik Saveljić je uopoznao gosta sa ulogom Privredne komore i njenim aktivnostima, nudeći saradnju na uspostavljanju budućih ekonomskih veza. On je upoznao sagovornika sa povoljnim privrednim ambijentom za poslovanje, podsticajima za investitore, te činjenicom da je Crna Gora dio CEFTA regiona, te time ulazak na crnogorsko znači pristup daleko širem tržištu.

U cilju uspostavljanja moguće saradnje dogovorena je kontinuirana razmjena informacija, pomoć u pronolaženju adekvatnih poslovnih partnera i organizovanju kompanijskih posjeta.

Sastanku je prisustvovao i prvi sekretar Ambasade Marks Mmutlane.