You are here

Ambasador Meksika u Komori

04/05/2018

Ambasador Meksika Marko Antonio Garsia Blanko, sa sjedištem u Beogradu, razgovarao je 4. maja 2018. godine u Privrednoj komori Crne Gore sa njenim potpredsjednikom Ivanom Saveljićem o mogućnostima za razvoj poslovne saradnje dvije zemlje.

Meksički ambasador je konstatovao da Crna Gora ubrzano napreduje posebno u smislu razvoja turizma i diverzifikacije turističke ponude.  Istakao je da je Meksiko osmi po broju turističkih posjeta, te da je u toj zemlji u prošloj godini boravilo 35 miliona turista. Takođe, ubrzan rast ove ekonomije čini da turisti iz Meksika sve više odlaze u inostranstvo. Tako je prošle godine oko 80 miliona Meksikanaca posjetilo turističke destinacije uglavnom u Sjedinjenim Američkim Državama, Aziji, Australiji i Zapadnoj Evropi. S tim u vezi, Garsia Blanko smatra da je potrebno je strukturirano predstavljati turističku ponudu Crne Gore u cilju privlačenja turista ali i direktnih stranih investicija u ovaj sektor. Meksiko ima potpisane brojne sporazume o slobodnoj trgovini i to sa: EU, SAD, Turskom, Japanom i transpacifičkim državama. On smatra da je sličan sporazum potrebno potpisati i sa zemljama Zapadnog Balkana, a sve u cilju promovisanja ovog dijela Evrope kod meksičke poslovne zajednice koja traži nova tržišta za investiranje. Pozvao je crnogorsku privrednu delegaciju da posjeti Meksiko.

Potpredsjednik Saveljić je istakao značaj promovisanja Crne Gore na novim tržištima i govorio o ulozi Privredne komore u ovim aktivnostima. Saveljić je ambasadoru Meksika govorio o crnogorskoj istoriji, investicionim projektima i aktulenim ekonomskim trendovima, kao i o izazovima sa kojima sa naša zemlja susretala tokom svog ubrzanog razvoja poslednjih godina. Crnogorski privrednici, smatra Saveljić, se u izboru ino-partnera odlučuju prevashodno za poznata tržišta poput Zapadnog Balkana i Evropske unije.  Privredna komora Crne Gore već duže vrijeme priprema odlazak privredne delegacije u Sjedinjene Američke Države, saopštio je Saveljić, te bi se ta posjeta mogla iskoristiti za posjetu Meksiku.