You are here

Ambasador Močnik u Komori

04/11/2015

Ambasador Slovenije u Crnoj Gori, Mitja Močnik posjetio je Privrednu komoru Crne Gore i razgovarao sa njenim predsjednikom, Velimirom Mijuškovićem. Sastanak je bio prilika da se sagovornici osvrnu na ekonomske prilike u Crnoj Gori i Sloveniji, te bilateralne ekonomske odnose dvije zemlje. Budući da statistika bilježi pad u robnoj razmjeni između Crne Gore i Slovenije, na sastanku je bilo riječi o modalitetima koje treba primijeniti da bi ove brojke bile drugačije, jer je širok spektar radnji koje se mogu preduzeti da bi se taj cilj postigao. 

Na sastanku je bilo riječi i o nedavno potpisanom Memorandumu o razumijevanju Crne Gore, Slovenije i Turske, koji ima za cilj ispitavanje mogućnosti zajedničke saradnje u oblasti hidroenergije u Crnoj Gori, naročito mogućnosti za sprovođenje projekta hidroelektrana na Morači, kao i na drugim sličnim projektima u Crnoj Gori. Uvažavajući iskustvo slovenačkih kompanija u ovoj oblasti, kao i potencijale kojima Crna Gora raspolaže, za očekivati je veoma pozitivne rezultate.

Predsjednik smatra da trebamo na svim nivoima biti aktivni da se na što adekvatniji način mogućnosti koje nude posloven zone u crnogorskim opštinama predstave uspješnim slovenačkim kompanijama koje su zainteresovane za ulaganja.

Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana, koji je sonovan Sporazumom Predsjednika Komora, a koji je potpisala i Komora Slovenije, sa cilj i realizacije projekata kojima bi se pospješila regionalan saradnja, bio je jena od tema današnjeg susreta.

Komunikacija i saradnja Privredne komore Crne Gore i Ambasade Slovenije u Podgorici treba da se nastave u duhu već uspostavljene dosadašnje višegodišnje komunikacije i uspješno realizovanih zajedničkih aktivnosti, uz stalnu težnju ka poboljšanju, a zarad dobrobiti ekonomija dvije zemlje, saglasili su se sagovornici.