You are here

Ambasador UAE u Komori

10/07/2018

Potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić razgovarao je 10. jula 2018. godine sa ambasadorom Ujedinjenih Arapskih Emirata Crnoj Gori Abdulsalamom Haerebom Alromaithijem o mogućnostima intenziviranja bilateralne privredne saradnje između dvije zemlje i jačanja investicionih aktivnosti UAE u našoj državi.

Ambasador Alromaithi ocjenjuje da Crna Gora posjeduje značajne razvojne potencijale, ali da su za intenzivniju investicionu aktivnost Emirata potrebni brojniji projekti urađeni u skladu sa međunarodnim standardima, praćeni adekvatnim studijama izvodljivosti i dokumentacijom koja garantuje imovinsko-pravni status. Smatra da bi se pravilnim strukturiranjem projekata mogla povećati zainteresovanost arapskih investitora u ovom dijelu Evrope. Arapski investitori su, rekao je Alromaith,  prije svega zainteresovani za projekte iz oblasti turizma, energetike i poljoprivrede.  

On je pohvalno govorio o otvorenosti crnogorske Vlade i građana prema predstavnicima ove zemlje.

Potpredsjednik Saveljić je istakao tradicionalno dobre odnose između Crne Gore i arapskih zemalja koji se baštine još iz bivše države i govorio o značajnom broju delegacija iz UAE koje su tokom prethodnih godina posjetile Crne Goru. Saveljić je istakao da je Privredna komora krovna organizacije crnogorske privrede i institucionalni partner Vladi Crne Gore te da je osnov njenih međunarodnih aktivnosti povezivanje privrednika. Govorio je i o strukturi komorskog sistema i principima sektoralnog zastupanja interesa koji se realizuje kroz različite odbore udruženja u Komori.

Saveljić se saglasio da je ozbiljan nedostatak crnogorske privrede što biznis ideje nijesu razrađene kroz projektnu dokumentaciju izrađenu po međunarodnim standardima, te da Komora podstiče crnogorska preduzeća da investicione ideje strukturiraju na adekvatan način kako bi se  lakše došlo do potrebnog kapitala.

Razgovaralo se i o realizaciji infrastrukturnih projekata poput autoputa Bar – Boljare, Jadransko – jonske autoceste, neophodnosti rekonstrukcije željezničke infrastukture, proširenju kapaciteta crnogorskih aerodroma, kao i otvaranju direktnih avio linija između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Crne Gore. 

Bilo je riječi i o mogućnosti razmjene privrednih delegacija, te organizaciji posjete crnogorskih privrednika Emiratima tokom međunarodne svjetske izložbe EXPO 2020 koja će biti organizovana u Dubaiju, a na kojoj će naša zemlja imati svoj paviljon.

New Arrivals