You are here

Ambasadorka Izraela u posjeti Komori

02/02/2017

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković sastao se 2. februara 2017. godine sa ambasadorkom Izraela za Crnu Goru, sa sjedištem u Beogradu, Alonom Fišer Kam

Predsjednik Mijušković je konstatovao da obim robne razmjene između Crne Gore i Izraela nije na zadovoljavajućem nivou i da postoji prostor za unaprijeđenje privredne saradnje. Saradnju privredniika, naglasio je on, moguće je ostvariti u oblastima poljoprivrede, energetike i turizma.

Ambasadorka Fišer Kam je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je u protekloj godini dvostruko povećan broj izraelskih turista koji posjećuju Crnu Goru, čemu je značajno doprinijelo uspostavljanje čarter leta Tel Aviv–Tivat, aprila 2016. godine. Izraelske avio kompanije su za ovu godinu najavile značajno veći broj letova prema našoj državi, što će svakako doprinijeti boljoj povezanosti i jačanju saradnje u svim oblastima.

Predsjednik je upoznao ambasadorku sa investicionim ambijentom, mogućnostima i povoljnostima za ulaganje. Podsjetio je da je Sporazum o saradnji sa Federacijom privrednih komora Izraela, potpisan 2011. godine, dobra osnova za unapređivanje saradnje privrednika dvije zemlje. Istakao je da Komora objedinjava interese cjelokupne crnogorske privrede i predočio njen način rada i organizaciju, posebno ističući značaj aktivnosti usmjerenih na međunarodnu saradnju, organizaciju nastupa na inostranim sajmovima, kao i održavanje poslovnih foruma na kojima učestvuje značajan broj crnogorskih privrednika.

Dogovorena je međusobna razmjena informacija, u narednom periodu, kao i izlaženje u susret konkretnim zahtjevima privrednika. Ambasadorka je podržala inicijativu predsjednika Mijuškovića da se, tokom druge polovine 2017. godine, održi poslovni forum crnogorskih i izraelskih privrednika u Podgorici.