You are here

Dobra ekonomska saradnja Crne Gore i Mađarske

08/02/2018

Mađarska je zainteresovana za transfer znanja i intenziviranje poslovne saradnje sa crnogorskim kompanijama u oblasti vodoprivrede, rečeno tokom razgovora ambasadora te zemlje Kristiána Pośe sa predsjednikom Privredne komore Crne Gore Vlastimirom Golubovićem, 8. februara 2018. godine.

Sagovornici su konstatovali da saradnju Komore i Ambasade karakteriše kontinuirano visok nivo, te saglasili se da u tom smjeru treba i nastaviti.

Predsjednik Golubović je istakao da je Mađarska značajan spoljnotrgovinski partner Crne Gore, te da je u 2017. godini bila na trećem mjestu liste zemalja u koje najviše izvozimo. Osvrnuo se i na priliv direktnih investicija iz Mađarske u posljednjih deset godina, koje su uglavnom bile usmjerene u sektore turizma i finansija/bankarstva, te telekomunikacija.

Ocijenio je da mađarski turisti u sve većem broju dolaze u Crnu Goru. Tome značajno doprinosi činjenica da je niskobudžetna kompanija Wizz Air uspostavila direktne letove na relaciji Podgorica-Budimpešta, čiji je broj u novembru dodatno povećan.

- Nedovoljno dobra željeznička veze između dvije zemlje je razlog što se mađarske kompanije opredjeljuju za druge luke na Jadranu prije nego za barsku. Unapređenje ovog vida saobraćaja značajno bi povećalo upošljenost ove naše luke – rekao je predsjednik Komore.

Prema njegovim riječima, unapređenje željezničke infrastrukture je regionalno pitanje koje će se riješiti različitim vidovima podrške EU bližem povezivanju zemalja zapadnog Balkana.

Predsjednik je upoznao ambasadora da je novi Zakon o Privrednoj komori Crne Gore stupio na snagu 9. januara te da je u potpunosti saglasan sa pozitivnim pravom Evropske unije. Govoreći o predstojećim aktivnostima ove poslovne asocijacije, naveo je da će se raditi na uspostavljanju još jačih veza sa kompanijama-članicama, što će rezultirati formiranjem baze podataka domaćih preduzeća, te da će im se kroz direktnu komunikaciju prezentovati benefiti usluga koje Komora nudi.

Ambasador Pośa je naglasio da Crna Gora je zemlja u kojoj su najviše mađarske investicije po stanovniku.

- U 2016. I 2017. godini Mađarska je bila zemlja sa najviše investicija. Osjećam zadovoljstvo zbog dolaska sve većeg broja mađarskih kompanija i turista u Crnu Goru – rekao je Pośa.

Ambasador je podsjetio da je Mađarska aktivno podržavala ulazak Crne Gore u NATO, te ukazao na benefite koje je članstvo u Atlantskom savezu donijelo jegovoj zemlji.

- Investicije uvijek idu tamo gdje je bezbjedno, što se kroz ovaj okvir i osigurava – naglasio je ambasador.

Govoreći o značaju Komore Mađarske za ekonomiju te zemlje, istakao je posebno značajnu ulogu ove asocijacije u obrazovnom sistemu. Komora je bila inicijator uvođenja dualnog sistema obrazovanja koji je oslonjen na učenje kroz praksu, što je rezultiralo time da danas Mađarska nema nezaposlenih. Takođe, doprinjelo je povećanju ulaganja iz Austrije i Njemačke, te razvoju automobilske industrije. Mađari su izgradili prvu stazu u srednjoj i istočnoj evropi za testiranje automobila na električni pogon.

Privredna komora Crne Gore je prema riječima njenog predsjednika jedan od najglasnijih zagovornika učenja kroz rad i u partnerstvu sa Ministarstvom prosvjete otpočela je realizaciju projekta dualnog obrazovanja.

Ambasador je naglasio da njegova zemlja ima izuzetno razvijenu vodoprivredu, kako u smislu znanja tako i uspješnosti kompanija. Kroz brojne projekte aktivni su čak i u dalekim zemljama Azije. Zainteresovani su i za prenos know how, te produbljivanje poslovne saradnje sa crnogorskim kompanijama iz ove oblasti. U tom smjeru najavljeno je i održavanje sektorskog poslovnog foruma, tokom proljeća tekuće godine, koji će organizovati Ambasada i Privredna komora Crne Gore. Mađarske i crnogorske kompanije već rade na projektima ovog tipa, a očekuje se i da najavljeni poslovni forum rezutira novim partnerstvima. Crnogorske kompanije – članice Odbora udruženja komunalne privrede veoma su zainteresovane za transfer znanja, posebno zbog obaveza u oblasti prečišćavanja voda iz pregovaračkog poglavlja 27.

Učestvujući u razgovoru, potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić osvrnuo se na dosadašnje poslovne susrete koji su organizovani sa Komorom Mađarske, ministarstvima vanjske trgovine i spoljnih poslova ove zemlje, a uz podršku Ambasade iznoseći stav da poboljšana robna razmjena dvije zemlje potvrđuje da su oni bili uspješni.

Ambasador je upoznao domaćine i da je Mađarska raspisala konkurs za 30 stipendija, koje će omogućiti mladim ljudima iz Crne Gore da nastave obrazovanje u toj zemlji na bečelor, magistrskim i doktorskim studijama.

Zaključujući sastanak, predsjednik je istakao da će Komora pružati sve neophodne informacije mađarskim privrednicima i investitorima o poslovnim mogućnostima koje naša zemlja nudi, posebno u biznis zonama, te u slobodnoj zoni Luke Bar.