You are here

Hrvatska posvećena nastavku proširenja EU

28/01/2020

Proširenje zauzima veoma visoko mjesto u agendi predsjedavanja Hrvatske Evropskom unijom, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Privredne komore Vlastimira Golubovića sa hrvatskim ambasadorom Veselkom Grubišićem, 28. januara 2020. godine.

- Jako se trudimo da postignemo konsenzus po ovom pitanju unutar Unije, da to bude svojevrsna kruna naših aktivnosti. Proširenje je za Hrvatsku veoma bitno, jer se odnosi na naše susjedstvo koje želimo da bude mirno, demokratsko i prosperitetno – kazao je Grubišić.

Prema njegovim riječima, Hrvatska očekuje da će se pitanje proširenja definisati prije Zagrebačkog foruma u maju, te da optimizam ulivaju izjave predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen koja je izrazila posvećenost tom procesu.

Ambasador je ocijenio da bi dinamiziranje proširenja dalo novi zamah državama u Regionu i intenziviranju reformi koje sprovode.

On je naglasio da će se Hrvatska boriti za više sredstava u kohezionoj politici, što je veoma važno i za buduće članice EU.

Predsjednik Golubović je ocijenio vrlo pozitivnim za našu zemlju i Region to što je predsjedavanje Evropskom unijom preuzela prijateljska država sa kojom Crna Gora razvija veoma kvalitetne političke i ekonomske odnose. On je naglasio pozitivne trendove privredne saradnje dvije zemlje koji se naročito ogledaju u rastu investicionih i tuirističkih pokazatelja.

Podsjetio je da je Privredna komora učestvovala u realizaciji uspješne manifestacije Dani Crne Gore u Zagrebu, te predložio da se slična, uz održavanje poslovnih bilateralnih ili multilateralnih skupova, organizuje uoči Zagrebačkog foruma.

Golubović je saopštio da je prethodna godina bila veoma uspješna za crnogorsku ekonomiju. Projekcije su da je ostvareni rast u 2019. bio po stopi od oko četiri odsto, što je, navodi on, jedna od najviših u Evropi. Prethodnu godinu su obilježile i brojne aktivnosti Privredne komore. Predsjednik je naveo da privrednici pozdravljaju sve snažnije institucionalno partnerstvo Komore sa donosiocima odluka na državnom i lokalnom nivou i njen uticaj na unapređenje regulatornog okvira, odnosno kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta.

Grubišić je kazao da se Crna Gora značajno razvija posljednjih godina, što se naročito može primijetiti na polju unapređenju infrastrukture. On je izrazio očekivanje da će naša država ubrzo dati odobrenje da se formira zajednička IAP kompanija za projektovanje, sa sjedištem u Dugopolju, koju bi činili Montenegrobonus, BH gas, Plinacro i Albgaz. Kompanija bi se bavila izradom studija i projekata koji bi doprinijeli obezbjeđenju novčanih sredstava za izgradnju Jadransko-jonskog gasovoda.

Jedna od tema razgovora predsjednika Komore i hrvatskog ambasadora bila je i čvršće povezivanje dvije države u oblasti nautičkog turizma. Hrvatska je, kaže Grubišić, prošle godine bila top nautička destinacija. Ova država raspolaže sa 100 hiljada vezova. Ambasador je kazao da asocijacije marina Hrvatske i Crne Gore žele, uz podršku komora, ostvariti snažnu saradnju koja bi, između ostalog, rezultirala zajedničkim nastupom na trećim tržištima i sajmovima, aktivnostima na zaštiti mora i životne sredine, inicijativama za olakšan prelaz čarter plovila u Crnu Goru i Hrvatsku, projektima koji bi se finansirali iz EU fondova, i sličnim. Asocijacija Marina Crne Gore planira organizaciju Nautičkog Workshopa koji bi se održao od 17. do 20. marta, rečeno je na sastanku.

U radu sastanka učestvovali su druga sekretarka u Ambasadi Iva Ivanić-Pavković i šef kabineta predsjednika Privredne komore Miljan Šestović.