You are here

Intenzivirati ekonomsku saradnju sa Slovačkom

04/09/2019

Veoma dobre međudržavne odnose Slovačke i Crne Gore potrebno je da prati intenzivnija ekonomska saradnja, ocijenjeno je prilikom posjete ambasadora Romana Hlobena Privrednoj komori i razgovora sa predsjednikom Vlastimirom Golubovićem, 4. septembra 2019. godine.

Ambasador Hloben je istakao da Crna Gora, baštineći konstruktivnu politiku i dobrosusjedske odnose, pravi krupne korake ka Evropskoj uniji.

- Slovačka iskreno podržava integracione procese Crne Gore, a u prilog tome govori i činjenica da smo prvi dali zeleno svjetlo da otvorite pregovaračko poglavlje 8. Sada je potrebno da se ozbiljno posvetimo jačanju privrednih veza naših država – kazao je Hloben.

Robna razmjena između dvije zemlje skromno raste iz godine u godinu, a u 2018. je iznosila 8,4 miliona eura. Od obnove crnogorske nezavisnosti, Slovačka je u našu ekonomiju investirala 4,7 miliona eura. Sagovornici su saglasni da su ovo podaci koji u budućnosti moraju biti veći.

- Potrebno je da organizujemo forume crnogorskih i slovačkih privrednika na kojima bismo predstavili investicione potencijale i utvrdili mogućnosti za uspostavljanje poslovnih partnerstava – rekao je predsjednik Golubović.

Predstavio je razvojne projekte koji se realizuju u našoj zemlji, ili su u najavi, u sektorima energetike, turizma, saobraćajne infrastrukture, posebno ukazujući na značaj autoputa Bar-Boljare koji će, između ostalog, značajno ubrzati protok roba iz i ka Slovačkoj. Predsjednik je podsjetio da je naša država otvorila pregovoračko poglavlje 27 – Zaštita životne sredine i klimatske promjene, te prostor za saradnju sa Slovačkom vidi u projektima koji će doprinijeti prilagođavanju evropskim zahtjevima u ovoj oblasti.

- Pozivam slovačke privrednike da otvore svoje fabrike u crnogorskim poslovnim zonama i iskoriste povoljnosti za biznise koje se tamo nude – kazao je on.

Pošto je Slovačka država sa izuzetno razvijenom automobilskom industrijom, Golubović ocjenjuje da postoji prostor da kompanije iz ove oblasti uspostave saradnju sa Kombinatom aluminijuma Podgorica, gdje je u toku izgradnja fabrike trupaca, značajne sirovine za tu djelatnost.

Ambasador je pozvao Crnu Goru da čvršće sarađuje sa Slovačkom, ali i ostalim državama Višegradske grupe na tvining i drugim projektima koje finansira EU. Predsjednik Golubović smatra da postoji mogućnost uspostavljanja snažnijih veza zemalja regiona i Višegradske grupe, čemu može značajno doprinijeti Komorski investicioni forum ZB6. S tim u vezi, on je predložio održavanje ekonomskog foruma u organizaciji KIF-a i Višegradske grupe.

U radu sastanka učestvovali su Martin Balco, zamjenik ambasadora i konzul i šef Kabineta predsjednika Komore Miljan Šestović.