You are here

Nastaviti trend slovenačkih investicija u crnogorsku ekonomiju

07/11/2019

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i ambasador Slovenije Gregor Presker razgovarali su 7. novembra 2019. godine o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje dvije države.

Crna Gora i Slovenija baštine veoma dobre međudržavne i ekonomske odnose, saglasili su se sagovornici.

Predsjednik Golubović je zahvalio ambasadoru na podršci Slovenije crnogorskim integracijskim procesima i vrednovanju doprinosa naše države razvoju regionalne saradnje.

- Slovenački investiori su bili među najznačajnijim nakon obnove crnogorske nezavisnosti. Direktne investicije iz vaše zemlje, od 2006. godine do danas, vrijedne su više od 350 miliona eura. Otvaraju se nove perspektive i mi očekujemo da će se nastaviti trend slovenačkih ulaganja u našu ekonomiju - rekao je Golubović.

U Crnoj Gori danas posluje više od 150 kompanija iz Slovenije. Prema Golubovićevim riječima, raduje i to što posljednjih godina crnogorski investitori ulažu u Sloveniju.

Crnu Goru je tokom prošle godine posjetilo 22.000 slovenačkih turista, a 11.000 crnogorskih građana je boravilo u Sloveniji.

- Slovenačka razvojna iskustva možemo koristiti u svakom sektoru naše ekonomije. Posebno možemo primjeniti vaša znanja u razvijanju planinskog turizma, za šta imamo izuzetne potencijale – smatra predsjednik Komore.

On je predstavio projekte koji se realizuju, ili su u planu, u energetici, agraru, saobraćajnoj infrastrukturi.

-  U našoj zemlji postoji dosta prostora za slovenačke investicije u energiju iz obnovljivih izvora, jer je, zahvaljujući polaganju podmorskog kabla prema Italiji, obezbijeđen pristup tržištima koja do sada nijesu bila dostupna – istakao je Golubović.

Ambasador Presker je istakao da ekonomski razvoj Crne Gore snažno doprinosi stabilnosti cijelog regiona Zapadnog Balkana, te da je unapređenje regionalne saradnje izuzetno značajno za evropsku perspektivu zemalja ovog područja.

Glavni prioritet njegovog rada biće dodatno intenziviranje privredne saradnje Slovenije i Crne Gore, najavljuje ambasador.

- Nadam se da će slovenačke firme u još većoj mjeri prepoznati mogućnosti za investiranje u Crnu Goru. Vaši potencijali su veoma veliki, naročito imajući u vidu da se tokom turističke sezone pretvarate u tržište sa oko 2,5 miliona ljudi. To je izuzetna šansa i za jačanje poljoprivrede, gdje možemo uspostaviti snažniju saradnju – naglasio je Presker.

Veliko je interesovanje slovenačkih kompanija za energetiku Crne Gore, obnovljive izvore, ulaganje u energetsku efikasnost objekata, naveo je ambasador i poručio da Crna Gora treba da nastavi sa prepoznatim razvojem povoljnog investicionog ambijenta.

Ambasador je saopštio da treba raditi na ohrabrivanju njemačkih investitora koji su pokrenuli proizvodnju u Sloveniji da šire svoje poslovanje i otvaraju proizvodne pogone u Crnoj Gori. Sa tim ciljem, na događaju koji se iduće sedmice organizuje u saradnji sa Ambasadom Njemačke, Glavni grad će predstaviti svoje investicione potencijale.

Presker smatra da bi i organizovanje sjednice Mješovite komisije dvije države doprinijelo dodatnom jačanju veza, sa čim se saglasio predsjednik Komore koji je predložio da se tada organizuje i forum privrednika.

Istaknuta je aktivnost Slovenačkog poslovnog kluba na povezivanju preduzeća te zemlje sa crnogorskim. Krajem godine planirali su susret privrednika i panel diskusiju, čime daju doprinos jačanju poslovnih veza. Privredna komora podržava aktivnosti Slovenačkog poslovnog kluba i njeni predstavnici će učestvovati u radu ovog skupa, saopšteno je na sastanku.