You are here

Posjeta ambasadora Laosa

30/06/2015

Danas je u okviru posjete Nj.E. Phoukhao Phommavongsa, novonaimenovanog, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Laoške Narodne Demokratske Republike Crnoj Gori, organizovan sastanak sa predstavnicima Privredne komore Crne Gore sa ciljem razmatranja mogućnosti razvoja intezivnije poslovne saradnje između Laosa i Crne Gore. 

Ambasador Phommavongs je u razgovoru sa Stankom Zlokovićem, potpredsjednikom Komore, prezentovao privredne i investicione potencijale Laosa.

- Razvoju privredne saradnje treba da prethodi potpisivanje međudržavnih sporazuma i to o zaštiti investitora, izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, sporazuma o ukidanju viza, rekao je ambasador Laosa sa sjedištem u Beču i nastavio - Laos, kao i Crna Gora uostalom, ima značajan hidroenergetski potencijal, posebno za  izgradnju malih i srednjih hidroelektrana pa je u ovoj oblasti moguće sarađivati i razmijenjivati iskustva.

Phommavongs vidi šansu za saradnju i u povećanju potrošnje vina u cijeloj Aziji – crnogorska vina bi se sa Laosa mogla distribuirati u susjedne zemlje - Tajland, Mianmar, Kinu, Vijetnam i Kambodžu. Takođe, inicirana je i mogućnost prodaje organske kafe i čaja sa Laosa na crnogorskom tržištu posebno tokom turističke sezone.

Potpredsjednik crnogorske komore, Stanko Zloković je prezentovao aktivnosti PKCG kao i aktuelne ekonomske prilike u Crnoj Gori i posebno istakao značaj izgradnje autoputa Smokovac – Mateševo za dalji privredni razvoj. Zloković je sa svoje strane izrazio spremnost da informacije o mogućnostima privredne saradnje proslijedi privredi posebno Plantažama „13. Jul“ kao i uvoznicima i distributerima kafe i čaja.