You are here

Posjeta ambasadora Meksika

21/09/2017

Ambasador Meksika Marko Antonio Garsia Blanko, sa sjedištem u Beogradu, razgovarao je 21. septembra 2017. godine u Privrednoj komori Crne Gore sa potpredsjednikom Ivanom Saveljićem o mogućnostima za razvoj poslovne saradnje dvije zemlje.

Garsia je konstatovao da je bilateralna saradnja između dvije zemlje ispod mogućnosti i smatra da, iako je između Meksika i Crne Gore značajna geografska udaljenost, postoji šansa za njen razvoj jer iz te zemlje crnogorsko tržište posmatraju kao mogućnost za ulazak na tržište regije. Naročito važnim ocijenjuje prvi susret te vrste koji se održao 29. marta 2017. godine u Privrednoj komori Crne Gore kada je ova institucija sa Meksičkim savjetom preduzetnika za spoljnu trgovinu, ulaganje i tehnologiju (COMCE) potpisala Sporazum o saradnji i to na marginama skupa tokom kojeg su prezentovane mogućnosti poslovanja između dvije države.

Potpredsjenik Saveljić je istakao činjenicu da Privredna komora Crne Gore već godinama unazad zagovara razvoj Crne Gore kao hub destinacije i to kroz Luku Bar koja bi mogla postati centar za regionalnu distribuciju roba koje dolaze sa ovog tržišta.

Zaključeno je da su meksički privrednici nedovoljno informisani o Crnoj Gori te da se sa tim ciljem treba posvetiti promociji crnogorskih resursa i potencijala. Ambasador Garsia je predložio organizaciju dolaska crnogorske ekonomske misije u ovu zemlju kada bi organizovao i poslovni forum dvije zemlje i to u prvoj polovini 2018. godine.

Meksiko u ovoj godini obilježava 10 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Crnom Gorom.