You are here

Posjeta kanadskog ambasadora

17/02/2016

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković se 17. februara 2016. godine susreo sa ambasadorom Kanade Nj.E. Filipom Piningtonom. Posjeta je upriličena u susret seminaru u Privrednoj komori - Mogućnosti IT Startup umrežavanja za mlade u Crnoj Gori, čiju je realizaciju podržala Ambasada Kanade.

Razgovarano je o dosadašnjoj ekonomskoj saradnji dvije zemlje i mogućnostima njenog unapređenja, uz konstataciju da trgovinska razmjena nije velika, čemu doprinosi i udaljenost tržišta. Kao dobar primjer saradnje predsjednik Mijuškovic izdvojio je Porto Montenegro, koji iz godine u godinu dobija nove sadržaje i multiplikativno djeluje na crnogorsku ekonomiju, istovremeno promovišući Crnu Goru kao turističku destinaciju. Ambasador je istakao da Porto Montenegro i infrastrukturni projekti u Tivtu predstavljaju dobru i uspješnu investiciju i da interes za saradnju postoji u području obnovljive energije i hidro potencijala, kao i za ulaganje u sektoru biotehnologije.

Predsjednik je ambasadora upoznao sa istorijatom, ulogom, načinom funkcionisanja i aktivnostima Privredne komore kojima doprinosimo stvaranju povoljnijeg privrednog ambijenta za poslovanje, napominjući otvorenost za saradnju i mogućnost da investitorima preporučimo šta je potrebno našoj ekonomiji. Posebno se osvrnuo na brojne projekte čiji smo nosilac ili partner u saradnji sa evropskim komorama, kao i međunarodnim komorskim asocijacijama. Mijušković je predložio i održavanje poslovnog foruma, na kome ekonomska saradnja dvije zemlje bila konkretizovana bi kroz bilateralane susrete crnogorskih i kanadskih privrednika.