You are here

Predsjednik Mijušković razgovarao sa ambasadorom Ikonenom

01/03/2017

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković razgovarao je 1. marta 2017. godine sa ambasadorom Finske u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji Pertti Ikonenom. Sastanku su prisustvovali i Mika Vehnämäki iz Sektora za politike razvoja Ministarstva spoljnih poslova Finske i Siv Ahlberg, programska direktorica Finnpartnershipa.

Povod za susret je zajednička organizacija prezentacije „Kako poslovati sa Finskom”, usmjerena na brojne mogućnosti saradnje finskih i crnogorskih institucija i kompanija, uz podršku te države privatnom sektoru na rastućim tržištima.

Sagovornici su se saglasili da se potencijal za saradnju najbolje može ostvariti u oblastima poljoprivrede, prevashodno u proizvodnji organske hrane, šumarstvu, ribarstvu i proizvodnji vode, u turizmu posebno u oblasti zdravstvenog, a u energetici, osobito u obnovljivim izvorima energije.

Predsjednik Mijušković smatra da se saradnja u oblasti šumarstva može ostvariti sa finskim kompanijama koje proizvode opremu za drvopreradu, a iskazale bi interes da investiraju. S obzirom na to da Finska ima jako razvijenu industriju, moguće je u crnogorskim poslovnim zonama, na bazi kooperantskih odnosa, razvijati saradnju u izradi određenih djelova za proizvode koji se finalizuju u Finskoj.

Ambasador je iskazao zadovoljstvo što je, u kratkom roku od prethodne posjete, realizovana prezentacija u Komori i očekivanje da će tokom jeseni ove godine finski privrednici posjetiti Crnu Goru, i kazao da je 2017. planirano otvaranje Počasnog konzulata Finske u Crnoj Gori.