You are here

Predsjednik primio italijansku delegaciju

15/02/2016

Predsjednik Privredne komore Crne Gore, Velimir Mijušković, susreo se sa predsjednikom Privredne komore Fođa Fabiom Porekom i predsjednikom Udruženja prijateljstva Pulja - Montenegro Rikardom Di Mateom. Posjeta je prethodila poslovnom forumu Crna Gora - Italija (pokrajina Pulja).

Predsjednik Mijušković upoznao je goste sa aktuelnom ekonomskom situacijom i poljima potencijalne saradnje. Istakao je da je pomorska veza Crne Gore sa Barijem, Pulja, na nižem nivou od onog koji je bio u ranijim vremenima, kao i od sadašnjih realnih potreba. Budući da bi prevoz roba iz Italije u Crnu Goru i obratno, prevashodno trebao da se obavlja pomorskim putem, neophodno je raditi na poboljšanju linije Bar-Bari, kao i plovila za adekvatnu realizaciju. Predsjednik je napomenuo i da je ova linija, osim za prevoz robe, značajna i za prevoz putnika, pa je i to razlog da ovu vezu treba riješiti na način koji može zadovoljiti oba aspekta.

Predsjednik je goste iz Italije informisao i o velikim projektima, prije svega u oblasti turizma, koji su realizovani ili su u fazi realizacije. Priliku vidi i u korišćenju savremene jahting marine Porto Montenegro, koja svakako može biti primamljiva i za italijanske vlasnike ove vrste plovila. Značajan prostor za poboljšanje saradnje nalazi se i u oblasti turizma, gdje je realno očekivati podizanje nivoa interesovanja za Crnu Goru kao atraktivnu destinaciju. Ipak, jedan od važnih preduslova za realizaciju ovoga je i kvalitetna saobraćajna povezanost, kako morskim tako i vazdušnim putem.

Saradnja u oblasti energetike koju Crna Gora ostvaruje sa Italijom, kako kroz ugovore sa A2A i Ternom, važna je za našu ekonomiju, posebno što će posredstvom podmorskog energetskog kabla Crna Gora imati šansu da u Regionu bude prepoznata kao eneregtsko čvorište, preko kojeg će se izvoziti proizvedena električna energija ne samo u Italiju, nego i ostatak evropskog tržišta. Predstavljajući potencijale koji su nam na raspolaganju za proizvodnju energije, predsjednik je predočio činjenicu da Crna Gora za sada neznatno koristi hidropotencijal, koji je pogodan za gradnju kako velikih, tako i malih hidro elektrana.

Današnju posjetu privrednika pokrajine Pulja, predsjednik vidi kao priliku za obnavljanje bliže privredne saradnje i veće prisustvo crnogorskih proizvoda u ovoj Regiji. Podsjećanja radi Privredna komora Crne Gore je dugi niz godina bila organizator nastupa crnogorskih privrednika na renomiranom Levantskom sajmu. Pored ovoga, predsjednik je, uvažavajući postignute rezultate Italije u oblasti ekologije, izrazio očekivanje da će se saradnja sa Crnom Gorom ubuduće kretati i u pravcu zajedničkih projekata, kroz koje bi italijanski partneri prenijeli svoja iskustva u oblasti upravljanja otpadom, sa naglaskom na čvrsti otpad i otpadne vode.

Razgovor je bio prilika i da predsjednik Mijušković predstavi način organizovanja, rada, kao i istorijat Komore, naglašavajući da smo i mi Komora javnog prava, baš kao i italijanski komorski sistem.

Zahvaljujući na prijemu i zajedničkoj organizaciji ovog poslovnog foruma, predsjednik Komore Fođa Fabio Poreka se saglasio sa stavovima i idejama koje je iznio Mijušković. Uz to, istakao je mogućnost korišćenja fondova za prekograničnu saradnju, posredstvom kojih se može obezbijediti kvalitetna finansijska podrška za rješavanje pitanja od velikog značaja za unapređenje ekonomske saradnje.

Budući da je predsjednik Mijušković potpredsjednik Foruma privrednih komora Jadransko jonske regije, ugledne asocijacije evropskih razmjera, iznio je stav, koji će predočiti i na narednoj Skupštini Foruma, da je širenje mreže unutar Asocijacije veoma važno, te da treba uključiti Komoru iz Fođe, baš kao i druge komore ove regije u članstvo.