You are here

Predstavnik Bundestaga u posjeti Komori

28/04/2015

Poslanik njemačkog Bundestaga Joahim Fajfer posjetio je Privrednu komoru Crne Gore i razgovarao sa njenim potpredsjednikom Stankom Zlokovićem.

Potpredsjednik Zloković je gostu predstavio način uređenja i funkcionisanja Privredne komore Crne Gore, te istakao veoma uspješne odnose koje ova institucija ima kako sa Saveznom komorom Njemačke, tako i sa regionalnim komorama.  Sastanak je bio prilika i da gospodinu Fajferu budu prezentovane aktivnosti koje je naša institucija realizovala nakon sastanka u Berlinu, tzv. Berlinskog procesa, kao i aktivnosti i očekivanja komora našeg regiona od Bečkog samita.

Naime, neposredno nakon sastanka WB6 u Berlinu, Komora je sa svojim partnerom iz Njemačke organizovala Konferenciju, na kojoj su učešća uzeli i svi ministri ekonomije Regiona, a u kojem je učestvovalo više od 450 privrednika iz naše, okolnih zemalja, kao i Njemačke.

Ekonomske prilike u zemlji, te očekivanja od 2015 i velikih infrastrukturnih projekata su takođe bile tema ovog sastanka. Bilateralni odnosi Crne Gore i Njemačke u ekonomskom dijelu, imaju prostora da budu poboljšani, ocjena je sagovornika. Crna Gora je posebno zainteresovana za povećanje broja turista iz Njemačke, budući da je u ranijim periodima ona bila njihova česta destinacija, a i riječ je o gostima koji putuju i van ljetnje sezone.

Njemački dualni sistem obrazovanja, koji se označava kao važan izvozni proizvod ove zemlje, mogao bi maker u dijelu obuke mladih za rad u turističkom sektoru biti primjenjiv i na Crnu Goru. Sa ciljem bolje informisanosti o suštini ovog modela Privredna komora Crne Gore priprema Konferenciju o ovoj temi, čiji će gost biti direktor Savezne komore Njemačke, a sa čim je potpredsjednik upoznao poslanika Fajera.

Njemački Senior express servis je oblik saradnje sa uspješnim menadžerima iz te zemlje, koji je kroz nekoliko primjera u Crnoj Gori dao posebno dobre rezultate. Sagovornici su se saglasili da tu mogućnost treba i više koristititi, posebno u sektoru energetike, sa naglaskom na domaće kompanije koje otpočinju bavljenje obnovljivim izvorima.