You are here

Sastanak sa ambasadorom Bingulcem

08/05/2018

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac i predsjednik Srpsko-crnogorskog poslovnog kluba Radivoje Rašović posjetili su Privrednu komoru Crne Gore i razgovarali sa njenim predsjednikom Vlastimirom Golubovićem.

Apostrofirajući visok nivo ekonomske saradnje dvije zemlje koja prati isto takve političke odnose, sagovornici su se saglasili da su privredne komore, baš kao i Srpsko-crnogorski poslovni klub dali i daju izuzetan doprinos kontinuiranom unapređivanju poslovne saradnje i povezivanju privreda. To se ogleda kroz ostvrenu robnu razmjenu, nivo investicija, te odličnu turističku posjećenost.

Predsjednik Golubović je nagalasio veliku posvećenost Privredne komore Crne Gore razvoju saradnje sa zemljema okruženja, ističući ulogu partnerskih komora sa kojima ova asocijacija baštini tradicionalno dobre partnerske veze i osmišljava aktivnosti koje tome doprinose. Golubović posebno ističe izuzetno kvalitetnu saradnju crnogorske sa Privrednom komorom Srbije ali i sa regionalnim i gradskim komorama te države. Dodao je da prilika za potvrdu dobrih odnosa slijedi već naredne sedmice u Novom Sadu kada će biti održan poslovni forum u saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine. Predsjednik je naglasio da će Privredna komora Crne Gore poslije višegodišnje pauze, ponovo biti izlagač na Novosadskom poljoprivrednom sajmu koji se održava od 15 do 21. maja. Crnogorski privrednici će ove godine nastupiti na zajedničkom štandu, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstva ekonomije, Investiciono razvojnog fonda i naravno Privredne komore Crne Gore. Sajam, poslovni forum na kojem će učestvovati i potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović, kao i niz već zakazanih sastanaka sa najvišim predstavnicima pokrajinske Vlade i tamošnjim privrednicima imaju cilj prepoznavanje i realizaciju dodatnih poslovnih mogućnosti i povezivanja privrednika naše zemlje i Vojvodine.

Ambasador Bingulac je zahvaljući na podršci koju u dijelu unapređenja ekonomske saradnje dobija od Privredne komore Crne Gore, naglasio da su dvije nacionalne komore primjer kako treba osmišljavati valorizaciju potencijala Regiona. To je pokazano i kreiranjem Zajedničke turističke ponude, kroz projekat koji su osmislile i realizovale komore. Na ovim i drugim poslovima ovog tipa ističe posebnu ulogu gospodina Rašovića i Kluba na čijem je čelu, baš kao i crnogorskih privrednika koji su njegove članice.

Ambasador veoma važnim prepoznaje i saradnju na polju pretpristupnih pregovora za članstvo u EU, baš kao i razvoj Crne Gore u oblasti energetike, posebno kada je riječ o podmorskom kablu za koji smatra da je od velikog značaja za ukupan Region.

Predsjednik Srpsko crnogorskog kluba Radivoje Rašović ističe važnost dvevne komunikacije sa Privrednom komorom Crne Gore, kao i njenim članicama, te razumijevanja crnogorske administarcije za potrebe i zahtjeve Kluba. Iskazao je uvjerenje da će se u tom smjeru nastaviti i u budućnosti, te da će se naći pravi modul da se dvije privrede i poslovne zajednice predstave i tržištima izvan naše regije.

Naglašavajući pozitivna kretanja u crnogorskoj ekonomiji koja su bilježena od 2006. godine, predsjednik Golubović je u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji istakao značaj Berlinskog procesa i ulogu Komorskog investicionog foruma koji pokazuje puno razumijevanje za ostvarenje zadataka na uspostavljanju jedinstvenog ekonomskog prostora.

Predsjednik je iskazao uvjerenje da će turistički kapaciteti koji se nalaze u Crnoj Gori, a vlasništvo su države Srbije uskoro biti na pravi način prilagođeni potrebama savremenog turizma, a na dobrobit obije zemlje.

Potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić je naglašavajući kvalitet ekonomskih i poslovnih odnosa Crne Gore i Srbije u kontekstu nastavka njihovog unapređenja dodatno istakao ulogu komora. Dobru komorsku saradnju prepoznaje kao idealnu bazu za realizaciju velikog broja inicijativa za koje sredstva, sinergetskim djelovanjem, mogu biti obezbijeđena korišćenjem različitih fondova.

U kontekstu već najavljenog foruma u Novom Sadu posebno je istakao učešće kompanija iz ICT sektora koje će imati razgovore sa tamošnjim ICT klasterom koji je svojim rezultatima pokazao značaj udruživanja za unapređenje čitave grane. S tim u vezi i sa ovog Foruma se očekuje niz korisnih inicijativa koje će se realizovati u narednom periodu.