You are here

Sastanak sa ambasadorom Hrvatske

04/05/2017

Ambasador Republike Hrvatske mr Veselko Grubišić posjetio je 4. maja 2017. godine Privrednu komoru Crne Gore i sa predsjednikom Velimirom Mijuškovićem razgovarao o mogućnostima daljeg unapređenja kvalitetne saradnje dvije zemlje, njihovih ekonomija i privrednih komora.

Tokom sastanka, sagovornici su posebno istakli potrebu intenziviranja realizacije dva strateška regionalna projekta – Jadransko-jonskog autoputa i Transjadranskog gasovoda, koji bi značajno doprinijeli dodatnom približavanju zemalja ovog regiona i njihovom ekonomskom razvoju.

Ambasador je ocijenio da je riječ o projektima čija važnost prevazilazi Zapadni Balkan. Izgradnja autoputa, smatra on, doprinijeće Regionu kao jedinstvenoj turističkoj destinaciji te produženju sezone. Gasifikacija je, smatra on, nužna na ovom području naročito za potrebe razvoja spa turizma, a istakao je i benfite koje bi naša zemlja imala od tranzita gasa.

Predsjednik Komore Mijušković je rekao da ovi projekti sve više postaju prioritetni implementacijom Berlinskog procesa, te da će vjerovatno o njima biti riječi i na predstojećem Samitu zemalja Zapadnog Balkana u Trstu.

Regionalna saradnja se intenzivira i kroz integracione procese, ocijenili su sagovornici. Hrvatska ostaje partner Crnoj Gori na putu ka NATO i EU, a svoja iskustava u ovim oblastima želi da prenese i drugim zemljama Balkana.

Jačanju veza hrvatske i crnogorske privrede doprinosi i vrlo kvalitetna saradnja Privredne komore Crne Gore sa Hrvatskom gospodarskom i komorama županija. Komorska saradnja je, podsjetio je Mijušković, uspostavljena još u periodu narušenih odnosa u Regionu i značajno je doprinijela ekonomskom povezivanju ovog prostora između ostalog i potpisivanju CEFTA sporazuma. Partnerstvo ovih poslovnih asocijacija se ostvaruje i kroz Komorski investicioni forum zemalja Zapadnog Balkana koji je u Evropi prihvaćen kao podrška Berlinskom procesu.

Intenziviranje saradnje komora se očekuje i u periodu koji slijedi, pa je najavljeno da će se raditi na organizovanju foruma privrednika dvije zemlje.