Otpravnica poslova ambasade Ukrajine u Privrednoj komori

08/12/2017

Novoimenovana otpravnica poslova ambasade Ukrijine u Crnoj Gori Natalija Fijalka posjetila je 7. decembra 2017. godine Privrednu komoru Crne Gore i sa potpredsjednikom Ivanom Saveljićem razgovarala o mogućnostima i načinima za povećanje obima privredne i trgovinske saradnje između dvije zemlje.

Potpredsjednik Saveljić je upoznao gošću sa organizacijom i aktivnostima Komore, potencirajući otvorenost ove asocijacije da pruži sve informacije o poslovnoj i investicionoj klimi u Crnoj Gori, kao i pomoć u uspostavljanju biznis veza između privrednika dvije zemlje.

Predstavio je crnogorske ekonomske i prirodne potencijale, govorio o podsticajima za investitore i mogućnostima ulaganja.

Crna Gora ima cilj da postane regionalni hub i to kroz Luku Bar koja ima potencijal da bude centar za regionalnu distribuciju roba koje dolaze sa ovog tržišta, rekao je Saveljić.

Ocijenio je da odnosi dvije zemlje idu uzlaznom putanjom, te ukazao da prostor za dalju ekonomsku saradnju postoji prije svega u turizmu, energetici i poljoprivredi. Saveljić je izrazio zadovoljstvo ponovnim aktiviranjem Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori i gošću upoznao sa dosadašnjim međukomorskim aktivnostima dvije zemlje.

Naglasio je zainteresovanost za unapređenje ekonomske saradnje i istakao značaj susreta crnogorskih i ukrajinskih privrednika iz Sumske oblasti koji je održan 19. oktobra 2010. godine u Podgorici, kada je potpisan Sporazum o saradnji crnogorske sa Privrednom komorom Sumske oblasti. To je podstaklo crnogorske privrednike da naredne godine uzvrate posjetu Sumskoj oblasti, što pokazuje da postoji interesovanje za njihovu međusobnu saradnju.

Dogovoreno je da se u skorijoj budućnosti sagleda i mogućnost organizovanja poslovnog foruma dvije zemlje.

Potpredsjednik Komore je izrazio očekivanje da će se zajedničkim aktivnostima nastaviti dobra saradnja koju su dvije zemlje imale i u prethodnom periodu, te da će razmjena informacija i organizacija zajedničkih privrednih susreta biti češća.

Otpravnica poslova, gospođa Fijalka, iskazala je zadovoljstvo zbog posjete Komori, ali i namjeru da doprinese još aktivnijoj saradnji Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori sa ovom poslovnom institucijom, u cilju što snažnijeg ekonomskog povezivanja dvije države.

Izdvajamo