Razgovori sa ambasadorom Bjelorusije

08/12/2017

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić razgovarao je 7. decembra 2017. godine sa ambasadorom Bjelorusije sa sjedištem u Beogradu Valenijem Brilevim, koji je boravio u našoj državi. Oni su razmatrali mogućnosti razvoja ekonomske saradnje dvije države.

Ambasador Brilev je govorio o aktuelnoj privrednoj situaciji u njegovoj zemlji, uticaju na Bjelorusiju sankcija koje je EU uvela Rusiji, kao i o visokom stepenu zavisnosti od ekonomija susjednih država.  Naime, Bjelorusija izvozi na tržište Rusije osam miliona tona mlijeka godišnje, a ukupna robna razmjena sa Ukrajinom je oko devet milijardi dolara.

Govoreći o saradnji sa Crnom Gorom, posebnu pažnju Brilev je posvetio porastu posjeta bjeloruskih turista našoj zemlji tokom ljetne sezone (35.949 u 2016, odnosno 12,5% više nego u istom periodu prethodne godine) kao i činjenici da postoji značajan prostor za njihov dodatan rast.

Brilev je naglasio da Bjelorusija ne proizvodi alkoholna pića poput vina i rakije, te da su uvozno zavisni kada je u pitanju i svježe voće te povrće (mahom uvoze iz Poljske, Srbije, Makedonije), drvo i proizvodi od drveta.

Potpredsjednik Privredne komore Saveljić je saopštio da se radi na organizaciji poslovnog susreta privrednika dvije zemlje. On je gosta upoznao sa razvojnim prioritetima Crne Gore, uz poseban akcenat na to da postoji prostor za investicije u poljoprivredi i planinskom turizmu.

Zaključeno je da mogućnosti Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Carinskom unijom koju čine Rusija, Bjelorusija i Kazahstan nijesu dovoljno iskorišćene, te da je aktuelna politička situacija između Rusije i EU dodatno otežala njegovu primjenu.

Dogovoreno je da će ambasador Brilev predsjedniku bjeloruske Privredne komore prenijeti spremnost crnogorske za realizaciju poslovnog foruma dvije zemlje. Zvaničan poziv za posjetu privredne delegacije naše zemlje biće upućen krajem ove ili početkom 2018. godine, a trebalo bi da bude realizovana na proljeće.