You are here

Ambasador Argentine u Komori

01/12/2017

U okviru dvodnevne posjete Crnoj Gori, ambasador Argentine sa sjedištem u Beogradu Rikardo Fernandez je 1. decembra 2017. godine razgovarao sa potpredsjednikom Privredne komore Ivanom Saveljićem o mogućnostima razvoja ekonomske saradnje dvije države.

Ambasador Fernandez je istakao značaj boljeg upoznavanja argentinske poslovne zajednice sa ekonomskim i, posebno, turističkim potencijalima Crne Gore. Sa tim ciljem predložio je pripremu brošura i turističkih publikacija na španskom jeziku o našoj državi. Na ovaj način bi se, osim Argentine, smatra Fernandez, Crna Gora približila tržištu španskog govornog područja koje ima oko 470 miliona ljudi na četiri kontinenta.

Potpredsednik Saveljić je izložio aktuelne makroekonomske pokazatelje o crnogorskoj ekonomiji i ostvarenoj saradnji sa Argentinom.

U periodu januar-septembar 2017. godine ukupna robna razmjena sa Argentinom iznosila je 2,2 miliona eura, odnosno sedam odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Cjelokupan iznos robne razmjene se odnosi na uvoz.

Na sastanku je govoreno i o ratifikaciji Sporazuma o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji Crne Gore i Argentine koji je potpisan 2016. godine u Buenos Airesu. Naime, primjena Sporazuma još nije počela zbog složenih procedura za ratifikaciju ovakvih dokumenata u argentinskom parlamentu.

Posjetu Crnoj Gori Fernandez je iskoristio da se zahvali na pruženoj podršci za organizaciju EXPO 2023. u Buenos Airesu.