You are here

Ambasador Bingulac u Privrednoj komori

05/11/2013

Ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac i direktor predstavništva Privredne komore te zemlje Radivoje Rašović posjetili su 4. novembra 2013. godine Privrednu komoru Crne Gore i sa predsjednikom Velimirom Mijuškovićem razmijenili informacije o stanju ekonomija, saradnji i mogućnostima njenog unapređenja.

Predsjednik Mijušković je prezentovao kretanja crnogorske ekonomije, kao i aktivnosti Komore Crne Gore.

Najatraktivniji sektori za investiranje u Crnoj Gori su energetika, turizam i saobraćaj, kazao je Mijušković. Prilikom razgovora o turizmu, istaknuta je potreba unapređenja kapaciteta objekata u Crnoj Gori čiji je vlasnik država Srbija.

Na sastanku je bilo riječi o zajedničkim razvojnim projektima, posebno iz oblasti infrastrukture. Predsjednik Mijušković je ocijenio Luku Bar kao potencijal od izuzetne važnosti za ekonomiju Crne Gore, koji treba da bude više uposlen i korišćen od strane kompanija iz Srbije.

Sagovornici su saglasni da je privredna saradnja Crne Gore i Srbije na veoma dobrom nivou, ali da uvijek treba tražiti prostor za njeno dalje snaženje, budući da su ova tržišta veoma povezana i upućena jedno na drugo. To je posebno važno činiti u periodima ekonomske krize, naglašeno je na sastanku.

Srbija je najznačajniji spoljnotrgovinski partner Crnoj Gori. Ukupna robna razmjena između dvije zemlje je iznosila 483 miliona eura za prvih devet mjeseci 2013. godine, što predstavlja rast od 3,1% u odnosu na uporedni prošlogodišnji period.

Investicije iz Srbije su rasle od 2003. godine do 2010. godine. Ukupne investicije od 2003. do juna 2013. godine iznose 300,8 miliona eura.

Ambasador Bingulac i predsjednik Mijušković saglasni su da će zajedničkim djelovanjem, u okvirima svojih nadležnosti, učiniti sve kako bi unaprijedili ekonomske veze Srbije i Crne Gore.