You are here

Ambasador Egipta u Komori

22/01/2013

Uspostavljanje direktne linije između luka Bar i Aleksandrije bilo bi veoma korisno za unapređenje ekonomske saradnje Crne Gore i Egipta, ocijenjeno je 22. januara 2013. godine, prilikom posjete ambasadora Arapske Republike Egipat Mohameda Abdela Hakama Privrednoj komori Crne Gore i razgovora sa predsjednikom Velimirom Mijuškovićem te potpredsjednikom Ivanom Saveljićem.

Ambasador Hakam i predsjednik Mijušković saglasili su se da bi uvođenje takve linije riješilo problem velikih transportnih troškova prilikom uvoza i izvoza.
Mijušković je ukazao na činjenicu da je trgovinska razmjena Crne Gore i Egipta zanemarljivo mala, u velikoj mjeri zbog udaljenosti tržišta.
Ocijenio je da Crna Gora ima povoljan investicioni ambijent i ulažu se napori da se on unaprijedi, a da je Privredna komora kroz svoj rad u mogućnosti da investitorima preporuči šta je potrebno našoj ekonomiji.
Mijušković smatra da je moguća saradnja dvije zemlje u sektorima turizma, poljoprivrede (uvoz – izvoz voća i povrća, izvoz vode, jagnjećeg mesa… za što postoje izvanredni i očuvani priprodni potencijali), drvoprerade i šumarstva, te građevinskih materijala (cementa). Predsjednik Komore je kazao da ima dosta prostora i interesovanja za izgradnju fabrike cementa u Pljevljima, pa vidi mogućnost i da egipatski investitori budu dio te priče.
Predsjednik Komore je ocijenio da je turizam prioritetna grana u obje zemlje i podsjetio da je egipatska kompanija Oraskom kupila jednu od najboljih lokacija za izgradnju hotelskih kapaciteta.
Ambasador Hakam je ocijenio da bi uspostavljanjem zajedničkog poslovnog Savjeta, organizovanjem sastanka čelnika privrednih komora dvije zemlje i posjeta privrednika mogli da se poboljšaju ekonomsko-trgovinski odnosi Crne Gore i Egipta. Predložio je i potpisivanje ugovora o saradnji između privrednih komora, za koje smatra da su pokretači nacionalnih ekonomija.
Ambasador se interesovao i za eventualno uspostavljanje saradnje egipatskih eksportnih banaka sa crnogorskim i o mogućnostima da takva saradnja dovede do olakšica prilikom izvoza. Potpredsjednik Komore Saveljić gosta je informisao da su banke u Crnoj Gori komercijalne, te preporučio saradnju u tom smjeru sa Investiciono razvojnim fondom.
Na kraju razgovora zaključeno je da bi zajednička saradnja bila itekako korisna za obje zemlje i da se zajedničkim angažmanom mogu u velikoj mjeri povećati ekonomsko – trgovinski odnosi između Crne Gore i Egipta. Sagovornici su se saglasili da sa pripremama oko susreta delegacija treba početi što je prije moguće.