You are here

Ambasador Egipta u Komori

23/10/2013

Ambasador Arapske Republike Egipat Mohamed Abdel Hakam i predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković saglasili su se na sastanku u Podgorici 22. oktobra 2013. godine da bi bilo poželjno da se formira egipatsko-crnogorski poslovni savjet koji bi predvodili predsjednici komora, a činili privrednici ovih država.

 -Vrlo brzo ćemo predložiti spisak privrednika od autoriteta u pojedinim privrednim granama gdje dvije države imaju šansu da se povežu - kazao je Mijušković, i upoznao gosta sa dobrim iskustvom u radu Tursko – crnogorskog poslovnog savjeta.

 Hakam je predložio potpisivanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između dvije države, kao i ugovora između privrednih komora Crne Gore i Egipta. Mijušković je kazao da će Komora u najskorijem roku proslijediti predlog sporazuma o saradnji sa Komorom Egipta.

 Predsjednik smatra da za potpisivanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja ne postoje prepreke.

 -To je evropska praksa, a Crna Gora ima potpisane sporazume o tome sa mnogim zemljama - naveo je on.

Predsjednik je istakao zadovoljstvo dosadašnjom ekonomskom saradnjom dvije zemlje i pozvao na njeno intenziviranje, a potom predstavio sektore, te proizvode koji mogu da budu interesantni u trgovinskoj razmjeni.

 On je potencirao turizam kao prioritetnu granu u ekonomskoj saradnji, i podsjetio na angažovanje egipatske kompanije „Oraskom” koja je kupila jednu od najboljih lokacija za izgradnju hotelskih kapaciteta u Crnoj Gori.

 Sektori u kojima bi bila moguća saradnja dvije države, pored turizma, prema njegovim riječima su poljoprivreda (uvoz – izvoz voća i povrća, izvoz vode, jagnjećeg mesa), drvoprerada i šumarstvo, kao i promet građevinskih materijala.

Nakon što mu je ambasador predstavio aktuelna dešavanja u Egiptu, Mijušković je istakao da Crna Gora i crnogorska Privredna komora tu zemlju doživljavaju kao prijateljsku i izrazio nadu da će se tamošnje prilike brzo stabilizovati.