You are here

Ambasador Fröhlich u Komori

10/12/2013

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković razgovarao je danas sa novoimenovanim ambasadorom Republike Austrije Johannom Fröhlichom o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Ambasador je istakao stav Austrije da je Crnoj Gori mjesto u EU kao i drugim državama zapadnog Balkana. Naglasio je da je ta zemlja jak investitor u Crnoj Gori, te da želi da ulaganja budu još veća. Ukupne investicije iz Austrije za period 2003 – jun 2013. godine iznose 385,24 miliona eura.

Predsjednik Komore Mijušković je kazao da Crna Gora ima povoljan investicioni ambijent, te da se ulažu napori da se on unaprijedi. Prema njegovim riječima, vrata Privredne komore su otvorena potencijalnim investitorima zainteresovanim da dobiju informacije o uslovima poslovanja u našoj zemlji.

Podsjetio je da je Crna Gora i prije sticanja nezavisnosti imala jako dobre ekonomske odnose sa Austrijom, i ukazao da postoji prostor za njihovo unapređenje.
Prema njegovim riječima, u narednom periodu, fokus bi trebalo da bude na turizmu, posebno planinskom, koji je odlično polazište za građenje saradnje i privlačenje investicija. Crnu Goru je tokom deset mjeseci 2013.godine posjetilo 16.599 turista (6,44% više u odnosu na isti period prošle godine) iz Austrije ili 1,2% od ukupnog broja turista i ostvarili su 74.740 noćenja (6,57% više u odnosu na isti period prošle godine) ili 0,8% ukupnog broja noćenja.

Za povećanje broja posjeta austrijskih turista Crnoj Gori, saglasili su se sagovornici, potrebno je dodatno unaprijediti saobraćajne veze i hotelske kapacitete.
Mogućnosti za proširenje saradnje postoje i u poljoprivredi, naročito u proizvodnji zdrave hrane, ocijenjeno je na sastanku.

Istaknuto je da bi iskustvo Austrije pomoglo Crnoj Gori i u sferi obrazovanja, kako bi se uskladilo sa zahtjevima tržišta rada. Poznato je, kazao je Mijušković, da Austrija ima izuzetno nizak procenat nezaposlenosti, najniži u Evropi, a posebno nezaposlenost mladih ljudi. To se, kako je naveo, temelji na odlično organizovanom sistemu obrazovanja. Takođe, smatra predsjednik, za pohvalu je austrijski model socijalnog partnerstva.