You are here

Ambasador Indonezije posjetio Komoru

20/03/2015

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković primio je 20. marta 2015. godine novoizabranog, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Indonezije, Nj.E. Harry Richard James Kandoua kao i šefove političkog te ekonomskog sektora Ambasade Widya Parsaoran Gultoma i Yogo Pamungkasa.

Ambasador je istakao namjeru da tokom trajanja mandata poboljša ekonomske odnose svoje zemlje i Crne Gore, što je bio razlog da se na njegovoj listi visokih prioriteta nađe susret sa predsjednikom Privredne komore.

Mijušković je upoznao ambasadora Kandoua sa privrednim potencijalima Crne Gore. Mišljenja je da može doći do unaprijeđenja trgovinskih odnosa kao i veće zainteresovanosti indonežanskih investitora da ulažu u Crnu Goru, s obzirom na izuzetno povoljan investicioni ambijent.

Indonežanska ekonomija je u usponu. Karakterišu je veliki poljoprivredni potencijali i razvijena prerađivačka industrija. Predsjednik Komore je istakao da bi veliki potencijali Luke Bar i njena slobodna trgovinska zona bili interesantni za Indoneziju, pa je gostima predložio da je posjete, te povežu sa lukama u toj zemlji.

Mijušković je kazao da Crna Gora ima potencijale za razvoj industrije, energetike, turizma i proizvodnje organske hrane.

Sagovornici su se saglasili da je od izuzetne važnosti da se predstavnici vlasti I privrednici upoznaju sa potencijalima kojima raspolažu obije zemlje.

Šef ekonomskog sektora Ambasade Yogo Pamungkas je naglasio da je unapređenje privrednih veza sa Crnom Gorom važno za Indoneziju. Kazao je da je saradnja u turizmu zajednički interes I da bi bilo korisno da se povežu nacionalne turističke organizacije dvije države.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno organizovati forum privrednika dvije zemlje, tom prilikom potpisati memorandum o saradnji između komora, te prezentovati ekonomske potencijale obije zemlje.