You are here

Ambasador Jordana u Komori

15/02/2013

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore, Ivan Saveljić, razgovarao je sa ambasadorom Hašemitskog Kraljevstva Jordana u Crnoj Gori, Saker Malkawi, neposredno nakon predaje akreditvnih pisama.

Gospodin Malkawi je nerezidentni ambasador, a poslove obavlja iz Ambasade u Grčkoj.
Potpredsjednik je uvaženog gosta upoznao sa ekonomskim prilikama u Crnoj Gori, strukturi domaće privrede i brojnim promjenama koje su se desile kada je u pitanju stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta za strane investitore. Takođe je predstavio Privrednu komoru Crne Gore, način organizovanja i rad ove institucije, koji se značajno razlikuje od komorskog sistema Jordana. Tamo su, prema riječima Ambasadora, komore u glavnom organizovane po sektorima, što prema njegovom mišljenju nije dobro, jer se tako gube prednosti udruživanja privrede.
Govoreći o svojoj zemlji, Ambasador je podsjetio da iako je to privreda među najmanjima na Bliskom istoku, sa nedovoljnim zalihama vode, ulja i drugih prirodnih resursa, uspjeli su se nametnuti tržištima srednjeg istoka i sjeverne Afrike. Ono, na što su veoma ponosni, jeste napredak koji su postigli u oblasti medicine i farmaceutske industrije. Naime, posjeduju značajan broj licenci za proizvodnju ljekova koji se plasiraju na tržište srednjeg istoka i sjeverne Afrike. Medikamenti proizvedeni u ovoj zemlji pokrivaju polovinu potreba ovog tržišta. Osim toga, značajni su izvoznici voća, hrane, odjeće i cvijeća. Trgovinska saradnja sa EU im je na zavidnom nivou, a i članica su STO.  Poljoprivreda u BDP učestvuje sa 4%, industrija 30%, a usluge oko 65%.
Ambasador je govorio o svojoj zemlji kao atraktivnoj za investitore, a isto tako i postojanju tamošnjih poslovnih ljudi koji bi bili spremni da investiraju van granica svoje zemlje. Jordan je zemlja u kojoj se dosta učinilo na unapređenju političke stabilnosti, kao i unapređenju zakona iz oblasti ekonomije. Ipak, visok deficit budžeta ostaje. Njega su prilike u Egiptu zbog gasovoda usložile, ali priliv inostrane pomoći, posebno iz zemalja Zaliva, pomogao je donekle nadoknaditi te izdatke. Ipak, očekivani rast je 3%. Jordanski finansijski sektor je relativno izolovan od međunarodne finansijske krize, zbog svoje ograničene izloženosti prekomorskim tržištima kapitala.
Ambasador je iskazao posebno interesovanje za upoznavanje sa stanjem u bankarskom sektoru u Crnoj Gori, sa čim ga je potpredsjednik podrobno upoznao.
Budući da smo geografski udaljene zemlje, te i iz tog razloga nedovoljno ekonomski upućene jedna na drugu, prepoznaje se i nedovoljno međusobno poznavanje tržišta i mogućnosti. Ambasador je iskazao interesovanje da što je moguće prije realizujemo razmjenu informacija o proizvodima i kompanijama koje su značajni uvoznici i izvoznici u obije zemlje, na bazi čega bi mogli identifikovati polja saradnje.