You are here

Ambasador Južnoafričke Republike u Komori

23/09/2014

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković primio je 23. septembra 2014. godine ambasadora Južnoafričke Republike Sophonia Rapulane Makgetla i prvog sekretara Marksa Mmutlane.

Ambasador je izrazio veliku želju za produbljivanjem privrednih odnosa između dvije zemlje, kroz saradnju kompanija.

Tokom sastanka predstavljeni su privredni potencijali Crne Gore i Južnoafričke Republike, gdje su posebno razvijeni rudarstvo, turizam, infrastruktura, poljoprivreda, ribarstvo… Ambasador je podsjetio da je njegova zemlja potpisnica BRIKS sporazuma što joj omogućava benefite u odnosima sa zemljama u ekspanziji – Brazilom, Rusijom, Indijom i Kinom.

Predsjednik Mijušković je upoznao goste sa radom Privredne komore, njenim organima i planovima, kao i crnogorskom privredom. Istakao je turizam kao prioritetni sektor, energetiku, kao i poljoprivredu.

Ocijenio je trgovinske odnose između Crne Gore i Južne Afrike nedovoljno razvijenim.

Ukupna robna razmjena sa Južnoafričkom Republikom u periodu januar-jun 2014. godine iznosila je 249,4 hiljada eura, od čega je uvoz iznosio 239,1 hiljada eura, dok je izvoz bio 10,3 hiljada eura. Tokom prvih šest mjeseci 2014. godine najviše smo uvozili voće (110.450 eura).

Mijušković je ponudio logističku i savjetodavnu pomoć Komore za buduće poslovne odnose. S tim u vezi, predložio je potpisivanje sporazuma o međukomorskoj saradnji dvije zemlje.

Gosti su Crnoj Gori poželjeli uspjeh prilikom pristupanja EU i pozvali predsjednika Mijuškovića da posjeti njihovu zemlju.