You are here

Ambasador Mađarske u Komori

27/11/2013

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković i ambasador Mađarske Krisztián Pósa razgovarali su o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje između ove dvije zemlje.

Ambasador Pósa je ocijenio da je Mađarska jedan od značajnijih investitora u Crnoj Gori, sa uloženih 405 miliona eura, i istakao da želi još više da ulaže kako bi obije države imale koristi.
Predsjednik Mijušković je ukazao na činjenicu da trgovinski odnosi između dvije zemlje nijesu na željenom nivou, što je u velikoj mjeri opredjeljeno udaljenošću tržišta i slabom saobraćajnom infrastrukturom. Ukupna ostvarena robna razmjena između Crne Gore i Mađarske, u periodu januar-septembar 2013. godine, iznosila je 16,4 miliona eura. Izvoz iz Crne Gore je iznosio 1,1 milion eura i manji je za 93,2%, a uvoz 15,3 miliona eura, što je 11,7% više u odnosu na isti prošlogodišnji period. Pad izvoza aluminijuma uticao je na smanjenje ukupnog izvoza u Mađarsku. Zabilježen je deficit u iznosu od 14,2 miliona eura, dok je pokrivenost uvoza izvozom svega 7,2%.
Predsjednik Komore se osvrnuo i na podatke od 2003. do 2012. kada su ukupne investicije iz Mađarske iznosile 426,9 mil. eura, kao i na 2005 godinu kada je najviše i investirano 147,7 miliona.
On je mišljenja da su prioritetne oblasti za unaprijeđenje saradnje one u kojima Crna Gora ima neiskorišćene komparativne prednosti, prije svega u dijelu agroindustrije, mesne industrije, proizvodnje mlijeka, voća, povrća.
Istakao je povoljan investicioni ambijent Crne Gore, kao i da se ulažu napori da se on poboljša.
Na kraju razgovora  zaključeno je da bi zajednička saradnja bila itekako korisna za obije zemlje i da se zajedničkim angažmanom mogu u velikoj mjeri povećati ekonomsko – trgovinski odnosi između Crne Gore i Mađarske.