You are here

Ambasador Slovenije u Komori

11/10/2018

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i ambasador Slovenije Mitja Močnik razgovarali su 11. oktobra 2018. godine o mogućnostima snaženja biznisa i jačanja investicionih aktivnosti između ove dvije zemlje.

Na sastanku je konstatovano da su politički i ekonomski odnosi Crne Gore i Slovenije izuzetno dobri. Na polju ekonomije uvijek se može mnogo više postići, a to je zajednički interes predstavnika privrede i države. Saopšteno je i da naša Privredna komora, Gospodarska zbornica i Obrtnička komora Slovenije baštine dobre odnose.

Predsjednik Golubović je prezentovao makroekonomske pokazatelje naše zemlje, razvojne projekte i potencijale kojima raspolažemo. Posebno je istakao podatak da je stopa rasta BDP-a u prethodnoj godini iznosila 4,7 odsto. Predstavio je aktivnosti i organizacju Privredne komore, akcentujući da je to najstarija poslovna asocijacija čiji je primarni interes zaštita interesa privrede. Sa Vladom, dodao je predsjednik, imamo partnerski odnos jer nam je zajednička misija stvaranje povoljnog privrednog ambijenta.

Konstatovano je da spoljnotrgovinski promet Crne Gore i Slovenije ima trend rasta, jer je isti u odnosu na prethodnu bio veći za 22% i iznosio 75 miliona eura.

- Raduje povećanje broja turista iz Slovenije jer smo 2017. godine imali 100 odsto više turista iz te zemlje u poređenju sa 2016. godinom. U našoj zemlji je boravilo 37.538 turista iz Slovenije koji su ostvarili 179.724 noćenja -  rekao je predsjednik Golubović.

Prostor za investicije predsjednik Golubović vidi u sektoru industrije, posebno drvoprerađivačke,  prvenstveno iz razloga što su važećom regulativom omogućene razne vrste podsticajnih mjera u biznis zonama. Posebno je istakao Sobodnu zonu Luke Bar u kojoj investitori imaju mogućnost pokretanja proizvodnje, bez plaćanja carine i poreze na sirovine i repromaterijal. Takođe i u oblasti digitalizacije postoji povoljna klima za međusobnu saradnju u čemu su nam dobrodošla slovenačka iskustva. U prilog dobrim biznis odnosima, predsjednik Komore je istakao i veoma zapažen nastup naših kompanija na nedavno održanom sajmu u Celju i podsjetio da će Crna Gora sljedeće godine biti zemlja partner na ovoj značajnoj privrednoj manifestaciji.

Ambasador Močnik i predsjednik Golubović dijele mišljenje o značaju izgradnje saobraćajne infrastrukture, posebno apostrofirajući auto-put, koji će doprinijeti spoljno trgovinskom rastu, razvoju turističke privrede kao i drugih privrednih grana. 

Sagovornici su konstatovali da je sve izraženiji problem nedostatka kvalifikovane radne snage. S tim u vezi ambasador je pozitivnim ocijenio i model dualnog obrazovanja koji razvija Crna Gora, u kojem Privredna komora ima značajnu ulogu.

Predsjednik Golubović je, uputio poziv ambasadoru da prisustvuje predstojećoj Konferenciji o ekonomiji Crne Gore, najvećem regionalnom ekonomskom skupu, koju Privredna komora Crne Gore organizuje osmi put.

U radu sastanka učestvovali su i Petra Gradišek, ministarka savjetnica i Miljan Šestović, šef Kabineta predsjednika Privredne komore.