You are here

Ambasador Šri Lanke u Komori

21/10/2014

Generalni sekretar Privredne komore Crne Gore Pavle D. Radovanović primio je 20. oktobra 2014. NJ.E. Allyara Abdula Azeezea novoimenovanog ambasadora Demokratske Republike Šri Lanka i Nawodha Sameera Henneyakea drugog sekretara u Ambasadi te zemlje u Beču.

Generalni sekretar je predstavio aktivnosti i usluge Privredne komore Crne Gore i naglasio važnost unapređenja ekonomske saradnje dvije zemlje koja je na izuzetno niskom nivou.
U prilog tome govore podaci o ostvarenoj robnoj razmjeni, koja u posljednje četri godine nije prelazila 0,4 miliona eura. Cjelokupna robna razmjena za osam mjeseci tekuće godine odnosila se isključivo na crnogorski uvoz, jer izvoza nije bilo, dok je u 2013. godini iznosio svega 16.996 eura. Izostale su i strane direktne investicije iz Šri Lanke.
Ambasador je, prije svega, ukazao na sličnosti između Demokratske Republike Šri Lanke i Crne Gore posebno naglašavajući srdačnost i gostoljubivost naroda. On je kazao da je proteklih dana imao priliku da bliže sagleda i upozna potencijale kojima raspolaže Crna Gora.
Govoreći o potencijalima Šri Lanke, ambasador je naveo trend razvoja turizma. Kod njih je jako popularan ayurveda spa tretman koji u paketu sa hotelskim i ugostiteljskim uslugama privlači mnoge turiste, posebno iz Njemačke. Predložio je da njihove kompanije koje se bave ayurveda spa tretmanima dođu u Crnu Goru i sa našim privrednicima sklope ugovore o saradnji što bi, smatra, privuklo veliki broj stranih gostiju. U ovoj zemlji planiraju gradnju i opremanje brojnih hotela, što je, takođe, jedna od mogućnosti za buduće poslovne aranžmane.
U cilju unapređenja saradnje dvije zemlje ambasador je predložio potpisivanje sporazuma između Privredne komore Crne Gore i Nacionalne komore Šri Lanke, koja okuplja 80% privrednih subjekata, sa čime se saglasio generalni sekretar Pavle D. Radovanović.