You are here

Ambasadori Australije i Kanade u Komori

19/04/2012

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijuškovic je danas razgovarao sa Helenom Studdert, ambasadorkom Australije i Romanom Waschukom ambasadorom Kanade.

Razgovarano je o dosadašnjoj ekonomskoj saradnji zemalja i mogucnostima njenog unapredenja. Predsjednik je ukazao na cinjenicu da je trgovinska razmjena izmedu naših zemalja zanemarljivo mala, što je u velikoj mjeri opredjeljeno udaljenošcu tržišta. Crna Gora ima povoljan investicioni ambijent i ulažu se napori da se on popravi, a Privredna komora kroz svoj rad ima mogucnost da investitorima preporuci šta je potrebno našoj ekonomiji.
Kao dobar primjer saradnje predsjednik Mijuškovic je izdvojio projekat Porto Montenegro, koji iz godine u godinu dobija nove sadržaje. Projekat obuhvata hotel sa 5 zvjezdica, marinu sa 385 vezova i centar za remont mega jahti u Jadranskom brodogradilištu Bijela. Znacajno je da ovako veliki projekat multiplikativno djeluje na crnogorsku ekonomiju, a istovremeno promoviše Crnu Goru kao turisticku destinaciju. Sve ovo ucinilo je da kompanija Adriatic Marinas ove godine bude dobitnik nagrade za društvenu odgovornost Privredne komore Crne Gore.
Australijska kompanija North Mining vec istražuje potencijale rudnika olova i cinka u Mojkovcu, a za buduce investitore mogu biti interesantni Pljevaljski basen i Berane. Osim rudarstva, prioritetni sektori u kojima bi se mogla realizovati saradnja su energetika, saobracaj i poljoprivreda.
Mijuškovic smatra da dijasporu u Australiji, koja ima oko 5000 naših gradana, treba animirati u ukupnom povezivanju naših zemalja.
Ambasadorka Studdert je rekla da je trgovinska razmjena Crne Gore i Australije na godišnjem nivou 6 miliona € i da treba podstaci dijasporu u Australiji, pojacati saradnju na diplomatskom nivou, a samim tim i ekonomsku saradnju dvije zemlje.
Ambasador Waschuk je istakao da Porto Montenegro i infrastrukturni projekti u Tivtu predstavljaju dobru i uspješnu investiciju i da interes za saradnju postoji u podrucju obnovljive energije i hidro potencijala. Dodao je da postoji interes i za ulaganje u sektoru poljoprivrede i da ce kanadski korzorcijum za stocarstvo biti prisutan na 79. Medunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, što ce biti prilika za pocetne kontakte i usapostavljanje saradnje sa predstavnicima pomenutog sektora u Crnoj Gori.