You are here

Ambasadorka Poljske u Privrednoj komori

23/04/2013

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković razgovarao je 23. aprila 2013. godine sa ambasadorkom Poljske Graźynom Sikorskom na temu mogućnosti unapređenja ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Sikorska je predložila da Privredna komora bude glavni partner u organizaciji poslovnog foruma Poljska-Crna Gora, koji je planiran za oktobar u našoj zemlji. Poljski privrednici su, kako je kazala, zainteresovani za kontakte iz oblasti energetike, mineralnih sirovina i turizma. Predsjednik Mijušković je kazao da će Komora za taj skup naći adekvatne sagovornike za potencijalne investitore iz Poljske, kandidujući i poljoprivredu, te prehrambenu industriju kao oblasti moguće saradnje.
On je ocijenio da saradnja između Crne Gore i Poljske ide uzlaznom putanjom. Robnu razmjenu karakteriše rast obima robnog prometa. Ipak, polazeći od veličine tržišta i uvoznih potreba Poljske, mogućnosti plasmana su i dalje nedovoljno iskorišćene, čemu u budućoj saradnji treba pokloniti posebnu pažnju.
Naglasio je zainteresovanost za unapređenje ekonomske saradnje i istakao značaj susreta crnogorskih i poljskih privrednika koji je održan 29. oktobra 2012. godine u Varšavi, kada je potpisan Sporazum o saradnji između Privredne komore Crne Gore sa Poljskom trgovinskom komorom i Poljsko – Balkanskom trgovinskom komorom.
Ambasadorka Sikorska je rekla da bi bilo dobro da crnogorska delegacija posjeti poslovne zone u Poljskoj i upozna se sa njihovim funkcionisanjem, jer smatra da to iskustvo može biti dragocjeno za Crnu Goru. Podsjetimo, planirano je da se ovakve zone izgrade i u Crnoj Gori.
Crna Gora raspolaže velikim potencijalima, tako da bi se moglo računati da će u budućnosti biti prostora za ulaganja i saradnju sa poljskim investitorima, kazao je predsjednik Komore.
Sagovornici su se osvrnuli i na nedavnu posjetu poljske državno-privredne delegacije termoelektrani u Pljevljima, te basenu Maoče. Poljski investitori su zainteresovani za izgradnju drugog bloka termoelektrane u Pljevljima, kao i za rekonstrukciju bloka 1 termoelektrane, ali i za KAP, te Rudnike boksita.
Ambasadorka Sikorska upoznala je predsjednika Mijuškovića da će od juna biti otvorena avio linija Varšava – Podgorica, što bi moglo da doprinese većoj posjeti poljskih turista Crnoj Gori.