You are here

Crna Gora može biti interesantna za turiste i privrednike iz Šri Lanke

27/10/2021

Crna Gora može biti veoma interesantna destinacija za turiste iz Šri Lanke, ne samo tokom ljeta već i u zimskim mjesecima, s obzirom na velike potencijale razvoja ovog vida turizma.

Ovo je ocijenjeno tokom sastanka vršiteljke dužnosti predsjednice Privredne komore Crne Gore dr Nine Drakić sa ambasadorkom Demokratske Socijalističke Republike Šri Lanke Manori Unambuwe, održanog 27. oktobra 2021. godine.

- Naši građani vole da dožive Evropu i Crna Gora može da bude novo iskustvo za turiste iz Šri Lanke. Crna Gora ima mnogo toga da ponudi, s obzirom na malu udaljenost planinskih centara od mora. Treba povezati turoperatore naše dvije zemlje kako bi uspostavili konkretnu saradnju – kazala je Unambuwe.

Ona je dodala da, s obzirom na važnost turizma u obje države, postoji i mogućnost razmjene know how između privrednika u ovoj oblasti.

Sagovornice su se saglasile da prostora za uspostavljanje saradnje ima i između ICT kompanija. Informacione tehnologije su veoma razvijene u Šri Lanki, i upravo sada rade na promociji zemlje kao destinacije za digitalne nomade.

- Crna Gora sada ulazi u proces digitalne transformacije i mislim da je pravi trenutak za saradnju i povezivanje našeg ICT sektora sa drugim državama – ocijenila je Drakić.‚

Ambasadorka je istakla značaj tekstilne industrije u Šri Lanki kao i proizvodnje proizvoda od kokosa, dodajući da su zastupljeni na nekim od najvažnijih high end tržišta.

- Naši proizvođači tekstila često žele da približe svoje pogone ciljnim tržištima, pa to može biti prilika za Crnu Goru da privuče kompanije koje izvoze u EU – smatra ona, dodajući da značajnu prednost za to predstavlja povezanost preko Luke Bar.

Ambasadorku je interesovala troškovna konkurentnost crnogorskih radnika u odnosu na evropske, poreske povoljnosti za investitore, poslovanje u slobodnim i biznis zonama.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno razvijati saradnju privrednih komora i organizovati online sastanak privrednika dvije države tokom kojeg bi bili predstavljeni ekonomski potencijali i mogućnosti za partnerstva na konkretnim projektima.

U radu sastanka je učestovao i Nenad Rakočević, počasni konzul Šri Lanke u Crnoj Gori. On potencijal za privrednu saradnju dvije zemlje vidi u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji potencirajući da je Šri Lanka proizvođač organskih đubriva koja ovdje nijesu zastupljena.

- Šri Lanka teži da u budućnosti bude prepoznata kao destinacija organske hrane, wellness-a i ayurvedske medicine – zaključila je ambasadorka.

Sastanku su prisustvovale Jelena Adžić, samostalna savjetnica u Sektoru za međunarodnu saradnju Privredne komore i Buddhika Indeewarie, prva sekretarka u Ambasadi Šri Lanke.