You are here

Delegacija Kine u Komori

08/07/2014

U okviru trodnevnog boravka u Crnoj Gori, delegacija Kine posjetila je Privrednu komoru 8. jula 2014. i razgovarala sa predsjednikom Velimirom Mijuškovićem. Na čelu sedmočlane delegacije Kine bio je zamjenik načelnika odeljenja CK KP Kine za veze sa inostranstvom Zhou Li, a sastanku je prisustvovao i novoimenovani ambasador ove zemlje u Crnoj Gori Cui Zhiwei.

Predsjednik Komore je predstavio aktuelne trendove crnogorske ekonomije, kao i aktivnosti ove asocijacije privrednika. Goste je upoznao sa prirodnim potencijalima kojima raspolaže Crna Gora, a koji na žalost nijesu u potpunosti iskorišćeni.

-Crna Gora raspolaže potencijalima koji mogu biti interesantni kineskim investitorima, kao što su turizam, energetika i poljoprivreda - istakao je Mijušković i podsjetio na planiranu izgradnju dionice auto puta Bar – Boljare, čija je vrijednost 809 miliona eura.

Kina je treći najznačajniji spoljnotrgovinski partner Crne Gore. Tokom pet mjeseci 2014. godine, uvoz iz te zemlje činio je 8,1% od ukupnog.

Predsjednik Komore je ocijenio da je potrebno zajedničkim snagama doprinijeti unapređenju saradnje dvije zemlje da bi ona u budućnosti bila još bolja.

Vođa delegacije Zhou Li zahvalio je na prijateljskoj dobrodošlici, uz očekivanje da će saradnja ovih država biti sve intenzivnija.

Veće mogućnosti za to vidi naročito u turizmu, no ističe problem viznog režima koji, smatra, treba liberalizovati. Istakao je da je potrebna bolja i češća komunikacija između turističkih organizacija dvije države.

Ambasador Zhiwei je izrazio želju i spremnost da češće sarađuje sa Privrednom komorom Crne Gore kako bi bili most koji će povezivati buduće investitore i jačati partnerstvo privrednika. I on je ukazao na problem viznog režima, te da je neophodno i kvalitetnije garantovati bezbjednost investicija.

-Uz zajedničke napore, sve više investitora će ulagati u vašu zemlju. Nadam se da će sljedeće godine Kina biti među prvih deset investitora u Crnoj Gori – kazao je Zhiwei.