You are here

Memorandum o saradnji sa Komorom Vendžoua

25/09/2018

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i generalna sekretarka Privredne komore kineskog grada Vendžoua sa sjedištem u Šangaju Li Beilei potpisali su 25. septembra 2018. godine Memorandum o saradnji ove dvije poslovne asocijacije.

Tokom razgovora u  kojem su učestovovale i direktorice kompanija Azure Global Susan Li i Fly Montenegro Ana Marojević, sagovornici su se saglasili da postoji prostor za dinamičniju privrednu saradnju sa Kinom, posebno sa pokrajinom Džeđang čiji je Vendžou industrijski centar i luka.

Predsjednik Golubović je predstavio organizaciju i aktivnosti koje Privredna komora sprovodi kroz institucionalno partnerstvo sa donosiocima odluka na državnom i lokalnom nivou sa ciljem unapređenja poslovnog ambijenta. Naglasio je da je od obnove nezavisnosti 2006. godine, Crna Gora privukla 8,5 milijardi eura investicija iz više od 120 država svijeta, te da se sada realizuju projekti vrijedni 4,5 milijarde, u čijem izvođenju značajan udio imaju kineske kompanije.

On je kazao da prostor za dodatne kineske investicije postoji u sektorima  turizma, energetike, saobraćaja, poljoprivrede i prehrambene industrije,proizvodnji organske hrane, te drvopreradi. Posebno je istakao potencijale opštine Žabljak za ulaganje u turističke objekte visoke kategorije, kao i crnogorske hidropotencijale, što bi moglo biti veoma interesantno kineskim komanijama imajući u vidu da se radi o investicijama vrijednim između 400 i 500 miliona eura.

Golubović je izrazio zadovoljstvo rastom broja kineskih gostiju. Našu zemlju je prošle godine posjetilo 23.000 kineskih turista, a taj broj je dostignut i za prvih sedam mjeseci 2018.

Generalna sekretarka Li Beilei predstavila je Komoru Vendžoua sa sjedištem u Šangaju koja je najveća gradska poslovna asocijacija u Kini, sa više od 500 velikih kompanija u članstvu, čija pojedinačna vrijednost iznosi od dvije pa do 30 milijardi dolara. Sumirajući utiske o posjeti Crnoj Gori, tokom koje su obišli investicije čija je realizacija u toku, ona je istakla uvjerenje da postoji potencijal za uspostavljanje novih kineskih poslova na ovom prostoru. Kineske kompanije su, prema njenim riječima, sada posebno zainteresovane za ulaganje u energetiku i saobraćajnu infrastrukturu, ali smatra da bi se moglo naći prostora i za investiranje u turizam.

Direktorica Fly Montenegro Ana Marojević, koja je ugostila predstavnice privrede Vendžoua, navela je da već postoji interesovanje kineske kompanije U-Tour za investiranje u Žabljak, te da bi se više o njihovim i namjerama drugih investitora iz ove oblasti moglo znati već u novembru.