You are here

Poljska zainteresovana za investicije u crnogorsku energetiku

20/03/2013

Delegacija Poljske u kojoj su, pored Zarajczyka, bili pomoćnik ministra ekonomije Andrzej Dycha, zamjenik direktora Odjeljenja za promociju i bilateralnu saradnju Marek Korovajčik, predsjednik poljske Agencije za informisanje i strana ulaganja Marek Lyzwa, ambasadorka Grażyna Sikorska, te predstavnici poljskih kompanija posjetila je Crnu Goru u periodu od 18. do 20. marta 2013. godine, susrela sa predstavnicima izvršne vlasti i privrede, te obišla termoelektranu Pljevlja i rudnik Maoče. Posljednjeg dana posjete upriličen je sastanak sa Velimirom Mijuškovićem, predsjednikom Privredne komore Crne Gore, na kojem je bilo riječi o intenziviranju saradnje dvaju ekonomija.

- Naši stručnjaci su došli u Crnu Goru da detaljno da prouče sve detalje potrebne za eventualne investicije u energetiku. Interesantan je posao izgradnje bloka dva termoelektrane u Pljevljima. Tamo ima dosta uglja, a naša tehnologija je idealna za tu termoelektranu, jer je „čista“ i njome može da se iskoristi i ugalj koji nije baš najkvalitetniji. No, ne bih nazvao taj posao baš izvjesnim. Treba riješiti problem finansiranja jer, koilko smo u saznanju, nije jednostavna finansijska situacija u Crnoj Gori, ali i to može da se prevaziđe. Kroz druge vrste garancija, oko cijene struje i uglja, u mogućnosti smo da napravimo projekat koji može da bude koristan a da ne angažuje puno sredstava Crne Gore – kazao je Zarajczyk, naglasivši da bi eventualni ulazak poljskih investicija trebalo da bude predmet međudržavnog ugovora Crne Gore i Poljske, što bi dalo dodatnu stabilnost tom poslu.
Zarajčik dodaje da je potrebno raditi veoma brzo „pošto je stanje prvog bloka termoelektrane opasno i njega bi trebalo što prije revitalizovati, jer stvara opasnost za slom energetskog sistema u Crnoj Gori“.
- Nemamo puno vremena, jako mi je žao što smo malo zakasnili, ali bismo radili brzo da se to nadoknadi – rekao je predsjednik Poljsko-balkanske Privredne komore.
On je prokomentarisao i posjetu basenu Maoče.
- Tamo je još bolji ugalj nego u Pljevljima i u većoj je količini, no potrebno je tamo dodatno investirati u infrastrukturu, odnosno napraviti nekih 20 kilometara puta i dograditi oko 40 kilometara mreže da bi tamo bio izgrađen sljedeći blok, što bi bilo najlogičnije – smatra Zarajczyk.
Formiranje slobodne ekonomske zone oko Kombinata alimunijuma Podgorica, vidi kao šansu za ekonomiju Crne Gore.
- Ukoliko bi Kombinat proradio punom snagom i konkurentno proizvodio, mogla bi tu da se otvori ekonomska zona u koju bi, ne sumnjam uopšte u to, došli srednji i veliki prerađivači aluminijuma i dosta bi ljudi tu moglo da nađe posao – kazao je on.
Smatra da je, što se poljskih investitora tiče, crnogorski turizam još neotkriveno područje, bez obzira na tome što, kako kaže, turisti iz te zemlje rado dolaze na odmor na naše primorje.
- Dosta su veliki potencijali i moglo bi se računati da će u budućnosti biti ulaganja naših operatera u crnogorski turizam. Prostor za unapređenje saradnje vidim i u poljoprivredi, a Poljska je zainteresovana za izvoz poljoprivredne mehanizacije Crnoj Gori – kazao je predsjednik Poljsko-balkanske Privredne komore Andrzej Zarajczyk.